«Harry Potter»-stjernas tale tar nettet med storm

(Dagbladet): Det er bare drøye to måneder siden skuespiller Emma Watson (24) ble utpekt som ny FN-ambassadør

«Harry Potter»-stjernas nye jobb er tilknyttet UN Women – FNs kvinneorganisasjon – og håpet var fra begynnelsen av at Watson skulle nå ut til unge kvinner ved å snakke om likestilling og unge kvinners rolle i samfunnet, samt styrke kvinners rettigheter.

Tilsynelatende er hun på god vei til å nå det målet allerede.

- Bryr meg

Søndag holdt en tydelig beveget og engasjert 24-åring sin første tale i FNs hovedkvarter, i forbindelse med lanseringa av kampanjen HeForShe.

Videoen av Watsons rørende appell – som du kan se øverst i saken – har allerede blitt hyppig delt og bejublet på sosiale medier, av unge kvinner som eldre, og av menn i alle aldre.

- Dere tenker kanskje: «Hvem er denne «Harry Potter»-jenta, og hvorfor er hun i FN?». Det er et veldig godt spørsmål og jeg har spurt meg selv om det samme, sier hun til latter fra salen, og legger kjapt til:

- Alt jeg vet, er at jeg bryr meg om dette problemet, og at jeg vil gjøre det bedre.

- Seksualisert som 14-åring

Watson bruker også eksempler fra eget liv i talen sin. Hun forteller om hvordan oppveksten som berømt tenåringsjente har vært, og hvordan hun har opplevd å være ung kvinne i den mye omtalte filmbransjen.

- Da jeg var åtte, forvirret det meg at jeg ble kalt sjefete, fordi jeg ville regissere de forestillingene vi spilte for foreldrene våre. Guttene ble ikke kalt det. Da jeg var 14, begynte jeg å bli seksualisert av visse deler av media. Da jeg var 15, begynte venninnene mine å slutte på idrettslagene de elsket, fordi de ikke ville se muskuløse ut. Da jeg var 18, klarte ikke mine mannlige venner å uttrykke følelsene sine, sier hun og legger til:

- Jeg bestemte meg for at jeg var en feminist.

- Rett å bestemme over egen kropp

Hun stiller også spørsmålstegn ved hvorfor ordet «feminist» assosieres med så mye negativt, og hvorfor det er et så ukomfortabelt ord for mange.

- Jeg er fra Storbritannia, og synes at det er rett at jeg får samme lønn som mine mannlige motparter. Jeg synes det er rett at jeg skal få bestemme over egen kropp, sier hun blant annet i talen, med skjelvende stemme.

Applausen i salen og den massive strømmen av lovord på sosiale medier tyder på at Watson leverte et godt bidrag i likestillingskampen.

Tilsynelatende var FNs generalsekretær Ban-Ki Moon imponert over 24-åringen:

- Hun har viftet med en tryllestav. Jeg håper at du bruker tryllestaven til å gjøre slutt på vold mot kvinner.

Monday, September 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments