Hareide avlyser tale på grunn av personlige årsaker

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide skulle egentlig tale til KrFs landsstyre kl 10.30 på Hotell 33 på Økern i Oslo i dag.

Nå melder imidlertid KrF at Hareide har meldt avbud, som følge av private årsaker. Nestleder Dagrunn Eriksen og KrFs helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad skal i stedet holde en pressekonferanse.  

Skulle tale etter reservasjonsnederlag

I dag morges varslet helseminister Bent Høie (H) at regjeringen vraker det omstridte reservasjonsforslaget. Dette skjedde etter at KrF-leder Knut Arild Hareide i går åpnet for å droppe det omstridte forslaget dersom samvittighetshensyn likevel ivaretas. 

Høie avviste under dagens pressekonferanse at reservasjonsretten hadde vært gjenstand for interne hestehandler mellom regjeringen og støttepartiet KrF. Han er samtidig klar på at det er den massive folkelige motstanden mot forslaget og KrFs snuoperasjon som har banet vei.

- Da det kom fram i går at KrF vil åpne for alternativ, fant jeg det riktig å si at alternativet snart er klart og at det ikke blir noen reservasjonsmulighet, sa Høie.

KrF trakk seg

Hareide sa i går til Vårt Land at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

- KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sa han da. 

I en pressemelding samme dag understreket imidlertid Hareide at KrF ikke er på retretten, og står på at partiet ønsker å gi leger reservasjonsmulighet.

- Samtidig er det helt naturlig at KrF og regjeringspartiene setter seg ned i etterkant av høringen for å se på departementets forslag til løsning og høringssvarene. Her vil KrF være konstruktive og løsningsorienterte for å sikre pasientens rettigheter og legens samvittighetsfrihet, uttalte han. 

Helseministeren ville ikke svare på spørsmål om hvorfor KrF hadde snudd eller om pressemeldingen der KrF avviser at de i det hele tatt har snudd.  

Men under dagens pressekonferanse røpte han at han over tid har jobbet med med ny løsning – som snart skal presenteres – og at han har hatt god kontakt med KrF og Legeforeningen om denne nye løsningen. 

Høie ville imidlertid ikke røpe mye om hva den nye løsningen går ut på, men gjorde det klart at den ikke vil inneholde noen reservasjonsmulighet. Helseministeren mener imidlertid at den nye løsningen vil ivarta kvinnene på en bedre måte.

- Ordningen vil også ivareta legene, men det blir ingen reservasjonsmulighet, sier han.    

- Jeg regner med å legge fram en løsning om kort tid men vil vente med å legge fram den nye løsningen til alle detaljer er på plass. 

Friday, April 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments