Har vært sperret inne i et år og åtte måneder nå får de hjelp

(Dagbladet): Forhandlinger mellom Syria, Røde Halvmåne og FN før helgen førte til at partene ble enige om våpenhvile i noen timer hver dag i tre dager. Nå hjelpes sivilbefolkningen ut.

- Fredag fikk vi evakuert ut 80 mennesker. Lørdag kom vi inn med mat, vann, hygieneartikler og medisiner til de som ikke ønsket å dra og de som trengte hjelp først. Søndag fikk vi transportert ut 681 mennesker og vi fikk gitt mer hjelp. Det ser veldig mye bedre ut, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Under hjelpeoperasjonen ble lastebiler beskutt, stikk i strid med våpenhvileavtalen.

- Utsultet

Røde Kors´søsterorganisasjon Røde Halvmåne har hatt tilgang i alle Syrias 14 distrikter, men organisasjonen har med visse unntak vært avskåret fra å nå innbyggerne i Homs´ gamleby. Der har det pågått intense kamphandlinger mellom Assad-regimet og ulike opprørsgrupper. Dette har gått hardt utover de sivile.

- Mange er direkte utsultet. Våre folk forteller at folk ikke har hatt mat, og har tatt til seg det de har hatt tilgang på. Historiene om mennesker som har overlevd på kjæledyr, gress, oliven og røtter er trolig riktige. De har måttet gjøre alt, sier Mollekleiv.

Han kaller Syria «det verste sted på jord».

Minst 120 000 er drept

- Grupper fra alle sider i konflikten bryter internasjonal humanitær rett. Det skilles ikke mellom militære og sivile. Det har vært skutt mot boligkvarter og mot hjelpearbeidere som har stått og delt ut mat og jobbet ved mobile helseklinikker. Halvparten av de sivile ofrene i Syria er barn og unge. Man sluttet å telle antall døde etter at de oversteg 120 000, på grunn av manglende tilgang, men over halve befolkningen på 20 millioner mennesker har behov for hjelp og 6,5 millioner mennesker er internt fordrevne, så tallene er nok betydelig høyere. 34 representanter fra Røde Halvmåne er skutt og drept de tre årene krigen har pågått. Ikke i noen konflikt noen gang er så mange hjelpearbeidere blitt drept, sier Mollekleiv.

En lignende hjelpeoperasjon er på gang i den palestinske flyktningleiren Yarmouk utenfor hovedstaden Damaskus. Der har det også vært dårlig med tilgang for hjelpearbeidere, og forholdene skal være enda verre enn i Homs.

Det forhandles videre. Røde Kors håper at våpenhvilen ikke er et engangstilfelle, men begynnelsen på en situasjon der sivilbefolkningen kan få hjelp.

- Vi vil gi en sterk oppfordring til det internasjonale samfunnet om å øke presset på partene, sier Mollekleiv.

Sunday, February 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments