Har tatt tilbake to irakiske byer fra IS

Kurdiske styrker har tatt tilbake den nordirakiske byen Zumar og landsbyene rundt fra Den islamske staten (IS).

Nær Bagdad har irakiske sikkerhetsstyrker erobret byen Jurf al-Sakhar.

En kurdisk etterretningsoffiser i Zumar sier den kurdiske peshmerga-militsen angrep fra fem hold tidlig lørdag morgen.

Styrkene fikk støtte fra kampfly, og møtte sterk motstand før de fikk overtaket.

Zumar ligger omkring 60 kilometer nordvest for Mosul, den første irakiske byen som falt under IS’ offensiv i juni.Byen var blant de første kurdiskkontrollerte byene som ble erobret av IS i august.

I september tok kurderne igjen over kontrollen, men måtte trekke seg tilbake igjen etter å ha lidd store tap.

Klarer den kurdiske peshmerga-militsen å holde Zumar, vil det gjøre det enklere for dem å rykke fram mot Sinjar-fjellet, hvor IS omringer den irakiske Yazidi-minoriteten.

De kurdiske styrkene får luftstøtte fra USA og andre medlemmer av koalisjonen som har tatt opp kampen mot ekstremistgruppen, men mangler tunge våpen og hindres av hjemmelagde bomber og minefeller lagt igjen av islamistene.

Et peshmerga-medlem sier til Reuters at en snikskytter fortsatt opererer i en landsby i nærheten av Zumar, og at en bilbombeeksplosjon i området kostet sju kurdiske soldater livet.

I landsbyen Ayn al-Helwa skal 17 IS-medlemmer ha blitt tatt til fange av den kurdiske militsen, alle sunnier fra den irakiske byen Tel Afar.

De irakiske sikkerhetsstyrkenes erobring av byen Jurf al-Sakhar nær Bagdad lørdag regnes som et av de største framskrittene i det strategiske området på lang tid.

Klarer irakiske myndigheter å holde byen, kan det hindre sunni-opprørerne i å nærme seg hovedstaden og gjøre det vanskelig for dem å holde forbindelsen med områdene i Anbar-provinsen der de står sterkt.

- Vi har greid å presse ut terroristene fra Den islamske staten fra Jurf al-Sakhar i dag, og heiser nå det irakiske flagget over de offentlige kontorene, sier provinsguvernør Sadiq Madloul til Reuters.

22 luftangrep

Samtidig melder den amerikanske sentralkommandoen i Pentagon at USA og allierte land har gjennomført 22 luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Irak fredag og lørdag, opplyser den amerikanske sentralkommandoen.

Amerikanske fly har også ødelagt IS-artilleri ved grensebyen Ayn al-Arab i Syria, opplyser militære tjenestemenn.

Angrepene var blant annet rettet mot mål nær Mosul-demningen, Fallujah og byen Bayji i nord, der det ligger et oljeraffineri.

Blant målene var både små og store IS-enheter, bygninger, kjøretøy og stillinger, opplyser kildene.

Både bombefly, jagerfly og droner deltok, og alle skal ha kommet trygt tilbake.

(NTB-Reuters).

Saturday, October 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments