Har funnet et tredje rom i mystisk gravkammer

(Dagbladet): Arkeologene har funnet et tredje rom i det mystiske, og stadig mer spektakulære gravkammeret som er oppdaget i den greske byen Amfipolis ved Egeerhavet.

Dagbladet har tidligere skrevet om de to karyatidene som vokter det andre kammeret, og bærer bud om at det er en svært viktig person som har sin siste hvile her. Selve hovedinngangen voktes av to hodeløse og vingeløse sfinkser, mens karyatidene, som viser seg å være 2,27 meter høye, vokter det det andre kammeret.

Nå har arkeologene tatt seg forbi disse og inn i det andre kammeret. Det leder videre til et tredje kammer, noe som øker spenningen enda noen hakk. I det første kammeret er det alt funnet fargerike dekorasjoner i blått, rødt og gult, med rosetter i midten, som likner veldig på dekorasjonene fra den gylne kista man fant i gravkammeret til Aleksander den stores far, Filip II.

Kan være en dronning

Krypten er fra Aleksander den stores tid, og ble bygd for om lag 2300 år siden.

Den er avdekket i det som en gang var den viktige marinebyen Amfipolis. Områdene rundt Amfipolis var rike på gull, sølv og tømmer, noe som gjorde byen strategisk viktig – og mektig – under datidas maktkamp og erobringer.

Byen ble erobret av Filip II, far til Aleksander den store, og fostret tre av Aleksander den stores største admiraler, Nearkhos, Androsthenes, og Laomedon.

Dess mer arkeologene graver, jo mer styrkes troen på at det kan være en dronning – eller to dronninger – som ligger begravet akkurat her. Det er da Filip IIs fjerde hustru Olympia, Aleksander den stores mor, eller Aleksanders hustru Roxane, ekspertene håper skal være funnet. Men kortene holdes tett til brystet. Teamet bak utgravingen har ikke sagt et ord om hvem de tror, eller eventuelt vet, ligger gravlagt her.

- De vakreste hemmeligheter

Hellas’ kulturminister Konstantinos Tasoulas har begrenset seg til å si at de har avdekket det største gravstedet noensinne i landet, og at det overgår Filip IIs gravkammer som er avdekket i Vergina vest for Thessaloniki.

- Vi følger utgravingen med ærbødighet og sterke følelser. Dette er et gravmonument av unike dimensjoner med imponerende kunstmesterverk. De vakreste hemmeligheter gjemmer seg rett under våre føtter, sier kulturministeren til BBC.

Nå er det frigitt flere bilder fra stedet som viser dimensjonene, sfinksene og karyatidene i all sin prakt. Men fremdeles vil ikke utgravningsleder Katerina Peristeri avsløre hvem sin grav de avdekker spadetak for spadetak nord i Hellas.

Sunday, September 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments