Han spilte den største kampen i sjakkhistorien. Nå tror 77-åringen på Carlsens kvaliteter

SOTSJI (Dagbladet): I det VM starter, feier sjakklegenden Boris Spassky (77) all tvil til side. Han mener Magnus Carlsen (23) er klar til å forsvare tittelen.

- For å vinne er det veldig viktig å være godt forberedt mentalt. Kampviljen må også være sterk. Begge deler tror jeg Magnus har. Han har hatt en plan den siste tiden, sier Spassky til Dagbladet.

En plan som har ledet fram til i dag – dagen VM endelig starter. For nå er ventetiden over, de siste analysene gjennomgått og all trening unnagjort. Det er nå det gjelder. Det er nå man være klar – både i hode, kropp og sjel. Og ifølge Spassky, er det akkurat det Carlsen er.

- Liker kampen

Det er vanskelig å ikke høre etter når Spassky prater. Han var selv verdensmester fra 1969 til 1972, da han måtte se seg slått av Bobby Fischer i det som blir ansett som det største oppgjøret i sjakkhistorien. Det var Spassky og Sovjetunionen mot Fischer og USA – midt under den kalde krigen.

Nå er Spassky blitt 77 år gammel, grå i håret og dårlig til beins. Under seremonien som offisielt markerte starten på VM-matchen mellom Carlsen og Vishy Anand, var han æresgjest.

- Det er en kamp jeg liker, sier Spassky og smiler.

- Det mest interessante blir å se kvaliteten på spillet. Jeg bryr meg mer om det enn hvem som vinner, fortsetter legenden, som fremdeles virker klokkeklar i hodet.

Oser selvtillit

Spasskys tro på Carlsens forberedelser, samsvarer godt med det inntrykket 23-åringen har gitt siden han ankom Sotsji tirsdag kveld. For etter noen måneder med usikkerhet knyttet til Carlsens selvtillit og form, har det ost trygghet av ham.

Det er neppe tilfeldig, for planen har hele tiden vært klar. Manager Espen Agdestein har uttalt det til Dagbladet flere ganger: Når tiden var inne for å forsvare VM-tittelen, skulle Carlsen føle seg som «en million dollar». Alt de gjorde var med tanke på det.

Derfor ble det heller ikke sett på som noen ulempe at Carlsen i går var oppe på scenen og trakk sorte brikker i det første partiet. Tvert imot.

- Jeg er kjempefornøyd med det. Blir matchen delt på partier, betyr det at jeg et parti med hvit mer. Så det er bra, sier Carlsen.

- Ikke tidenes største

Carlsen står allerede i historiebøkene som mannen med tidenes høyeste rating. Han er utvilsomt også en av de beste spillerne som noen gang har levd. Skulle 23-åringen vinne mot Anand og sikre seg VM-tittelen for andre gang på bare ett år, vil han imidlertid ikke kunne kalle seg den aller beste for det om. Det mener den tidligere, russiske verdensmesteren Anatoly Karpov.

- Jeg tror Magnus har alle muligheter til å bli den største, men å bli verdensmester to ganger er ikke nok, sier Karpov til Dagbladet og minner samtidig om at Emanuel Lasker hadde tittelen i 27 år fra slutten av 1800-tallet til godt ut på 1900-tallet.

Karpovs utsagn står imidlertid ikke ubestridt. Når Carlsens manager får høre det, blir han ikke overrasket.

- Nei, for Karpov mener at han er det selv, antar jeg. Jeg har sett han uttale det selv tidligere. Om Magnus er tidenes beste, er ikke godt å si. At han er helt det er oppe, er det derimot ingen tvil om, påpeker Agdestein overfor Dagbladet.

Saturday, November 8th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments