Han er i millionkonflikt med Kongo-enka. I dag dukket han plutselig opp i French-rettssaken

KINSHASA (Dagbladet): Rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen fra Kripos fikk ikke lov til å vitne i rettssaken mot Joshua French i fengselet i Kinshasa i Kongo tidligere i dag.

Vi fulgte rettsdagen i Nyhetsstudio

En som fikk vitne var advokat Francois Alauwa. Han ble ikke videre presentert for retten, men er kjent som advokaten som representerte enka etter sjåføren Abedi Kasongo som ble skutt i mai 2009 – skuddene som startet hele «Kongo-saken» for Tjostolv Moland og Joshua French.

Alauwa var siste vitne i rettssalen i dag og det ble en heftig diskusjon om hans tilstedeværelse og påstandene han kom med. Aktor Nkulu hadde gjennom store deler av dagen forsøkt å få fram hvor konfliktfylt forholdet mellom Moland og French angivelig var, og Alauwa kunne også bekrefte at de to kranglet mye etter at de ble arrestert utenfor Kisangani i 2009.

- Vi fulgte alle deres bevegelser i fengselet. Vi fikk vite av vaktene i fengselet at de kranglet hele tida, men ingen visste hvorfor fordi de snakket på sitt eget språk. Og det vet dere er så vanskelig å forstå. Ingen forstår noen ting, sa han i retten.

- Kunne sparte seg reisen

Frenchs advokat Mwila steilet av uttalelsen og beskyldningene og gikk til angrep på advokaten og stilte spørsmål ved hvorfor han hadde kommet så langt for å påstå noe han bare hadde hørt.

- Jeg svarer ikke på spørsmål fra folk som forulemper meg. Jeg vil unngå denne personen. Men jeg kan svare på spørsmål ved å henvende meg til rette, sa han og forklarte at han som representant for organisasjonen «Advokat uten grenser» var invitert til Kisangani og den pågående rettssaken.

Aktor Nkulu mente man kunne føre vitner som hadde sett ting, men også de som hadde hørt ting om andre kunne vitne.

- Denne manne kunne spart seg reisen og beskyldningene, sa Mwila.

Og Alauwa er en omdiskutert mann. Etter rettsoppgjøret mot Moland og French i Kisangani aksepterte enka etter sjåføren, Bibiche Olienge, et tilbud fra Moland og French om to hus og noen kontanter som til sammen var verdt rundt 800 000 kroner i oppreisningserstatning for at mannen hennes døde.

Alauwa mente at enka aldri skulle ha akseptert tilbudet, men stått på kravet om en oppreisning på rundt 4,5 millioner kroner som retten i Kisangani tilkjente henne, og advokaten har ligget i konflikt med enka siden.

Millionkrangel

Alauwa har tidligere sagt til Dagbladet at han mener Olienge skylder han en tredel av 4,5-millionerserstatningen hun ble tilkjent, og at hvis hun går inn på en avtale om å redusere erstatningen så går ikke det ut over det salærkravet han har mot enka.

Dermed mener Alauwa at Enka skylder ham rundt 1,5 millioner kroner.

De to husene hun har akseptert som erstatning vil bare dekke noe av dette og han har bedt om at minst ett av husene skal overføres til ham.

Saken kom opp for retten i Kisangani i fjor, da Alauwa saksøkte menigheten i byen som predikant Rune Edvardsen har samarbeidet med mens han har forhandlet fram avtalen om erstatning.

Formelt er det fortsatt menigheten som disponerer de to husene.

Friday, January 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments