- Han demoniseres på grunn av manglende kunnskap

SKIEN (Dagbaldet): Tildelingen av prisen til Handke har vært svært omstridt på grunn av Handkes politiske ståsted, og bånd til den serbiske krigsforbryteren Slobodan Milosovic. Handke talte i hans begravelse.

Sjøl vil ikke dramturgen og forfatteren lenger svare på spørsmål som knytter ham til dette politiske miljøet og synspunkter som ikke er direkte relatert til hans forfatterskap.

- Jeg vil bare svare på spørsmål som gjelder mitt forfatterskap og forhold til teater og den slags, så formuler dine spørsmål godt, sier han til Dagbladet.

Handke var sterkt preget av å hele tiden bli bombardert med gjentatte spørsmål om hans lefling med fascismen, Milosovic og hvordan han betraktet den lite hyggelige velkomsten han fikk i forbindelse med prisutdelingen på Nationalteateret søndag kveld.

Men han svarte generelt på spørsmål fra NRKs journalist, og kunne fortelle hva han ønsket å gjøre med prispengene, som han nå har sagt fra seg.

- Jeg vet ikke hvor mye det koster å bygge et svømmebasseng for barna i Kosovo. I tillegg skal det etableres en pizzarestaurant. Resten av pengene har jeg overlatt til den norske regjeringen å administrere, forklarer Handke.

Demoniseres

Lederen av den internasjonale juryen bak ibsenprisen, Per Boye Hansen, er kritisk til røstene som har spikret Handke til fascistanklagene.

- Jeg tror demonstrantene bruker sin rett til ikke å sette seg inn i Peter Handkes forfatterskap, og dermed stempler ham, i stedet for å sette seg inn i det universet han har skapt. Dette er en måte å demonisere Handke på, sier Boye Hansen.

Jurylederen legger ikke skjul på at Handkes bindinger til Milosovic, og talen forfatteren holdt i krigsforbryterens begravelse, kan virke provoserende. Boye Hansen understreker imidlertid sterkt at forfatteren står for de motsatte verdiene.

- Så Handke har en pedagogisk utfordring?

- Handke er forfatter ikke pedagog, slår Boye Hansen fast.

- Lite lurt

Karl Ove Knausgård, som er Peter Handkes forlegger, var til stede under ibsenkonferansen, som er i Skien i dag og i morgen. Han forteller til Dagbladet at den voldsomme kritikken som tidligere rammet forfatteren i Tyskland på 2000-tallet, men som nå utfolder seg i Norge, skyldes at folk kjenner for lite til forfatterens egentlige ståsted og forfatterskap.

- Han er imot folkemord og totalitære regimer, men talen hans i Slobodan Milosevic begravelse er blitt et emblem som overskygger alt hva Handke står for. Få har lest ham. Noe som kan forklare at han knyttes til fascismen. Jeg personlig synes imidlertid at det var lite lurt å tale i Milosevic begravelse.

Knausgård har så langt publisert en bok fra forfatterens rike produksjon.

- Men jeg håper å komme med flere, sier Knausgård.

I sin tale på starten av konferansen i Skien sier han at Handkes bok «Kravløs ulykke» fra 1970 trolig er den aller viktigste boka på tysk i nyere tid. Boka tar utgangspunkt i selvmordet til Handkes mor.

På nytt

Debatten rundt Peter Handke i Norge er bare en ny i rekken av flere debatter rundt den sterkt kritiserte forfatteren og dramaturgen.

I 2006 ble han tildelt Heinrich Heine-prisen av Düsseldorf by. På grunn av alt bråket rundt Handke ble prisen trukket tilbake. I Tyskland er det i en årrekke blitt skrevet mange kritiske innlegg mot Handke. Debatten har rast. Dette forteller både Boye Hansen og Knausgård om. Begge konkluderer med at det er vokst fram et mer nyansert syn på forfatteren.

- Det kommer nok til å skje her også, slår Per Boye Hansen fast.

Monday, September 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments