Hackere lammet Ap avslørt av nakenbilde

(Dagbladet): De dataengasjerte tenåringene er fascinert av hackergruppa Anonymous og innbitte motstandere av EUs datalagringsdiirektiv.

4. april 2011 vedtok Stortinget at myndighetene skal få lagre all data- og teletrafikk i seks måneder.

Og dagen etter skjedde det som anonyme hackere hadde varslet i flere trusler i forkant.

Dersom Arbeiderpartiet stemte for et slikt inngrep på ytringsfriheten, ville det største regjeringspartiet bli straffet med  massive ddos-angrep.

Serveren var totalt overbelastet en uke midt under Aps landsmøte, og Arbeiderpartiet.no var nede.

- Vi hadde lagt opp til maksimal bruk av nettsiden under landsmøtet med web-tv og diskusjonsforum. Så ble det full krasj. Vi fikk sendt leserne videre til vår Facebook-side, men der greide vi på langt nær å gjennomføre de samme planene, sier kommunikasjons- og organisasjonssjef Pia Gulbrandsen i Ap til Dagbladet.

Nakenbilder og hevn

Noen uker forble det anonymt hvem som hadde gjennomført datakuppet. Men så ble det intern krangel i tenåringsgjengen, og hevnaksjoner eskalerte med nakenbilder og utpressing for å slette informasjon.

Og dermed dukket det opp navngitte hackere på politiets bord fra datalagringsmotstandernes egne rekker. Det får Dagbladet bekreftet fra  flere voksenpersoner som representerer tiltalte og ofre i straffesaken, som kommer opp i Oslo tingrett tirsdag.

Saken startet egentlig for tingretten i september i fjor. Men dommeren utsatte raskt fordi det var satt av for kort tid.

Var 16 år

Nå har retten satt av tre uker til å behandle det snart tre år gamle hackerangrepet mot Arbeiderpartiet, spredning av nakenbilder av en kvinnelig ungdomspolitiker og trusler mot en annen person om å betale 4 000 kroner eller et nettbrett for å fjerne informasjon om han på nettet.

Opprinnelig var seks unge menn tiltalt for hackerangrepet mot Arbeiderpartiet. Flere av dem var bare 16 år da Aps datasystem ble lammet. Alle har nektet nektet straffskyld.

Vedtok like før saken

Nå møter bare fem hackertiltalte. Sjettemann, fra Buskerud, fikk strøket sin tiltale for kort tid siden.

- Han har vedtatt et forelegg på 5 000 kroner og en erstatning til Arbeiderpartiet på 15 000 kroner.Det betyr ikke nødvendigvis at han har endret syn på det som skjedde, men han har godtatt denne straffen for å komme videre i livet, sier hans advokat Annette Barlinn til Dagbladet. 

Av fem som skal møte i retten, er to fra Elverum, en fra Jessheim og en fra Råde i Østfold. Påtalemyndigheten har oppført adresse både i Drammen og Flekkefjord for femtemann.

I tillegg kommer en tenåring fra Oppland, som bare er tiltalt for å legge ut nakenbilder .

Kan saken – nekter skyld

Advokat John Arild Aasen er forsvarer for en av de tiltalte fra Elverum.

- Han nekter all straffskyld, men vedkjenner seg kunnskap om hackerangrepet. Dette er både en vanskelig og prinsipiell sak, der jeg er i sterk tvil om dataangrepet kommer under straffelovens paragraf 292, slik påtalemyndighetene hevder, sier Aasen til Dagbladet.

Paragrafen omtaler skadeverk på annens gjenstand eller «velferdstap»  på offentlig felleseie.

Ifølge advokat Aasen har det bare vært ført en tilsvarende sak i norsk rettssal. Det var i Romerike tingrett, der påtalemyndigheten fikk medhold i første runde.

Gikk til politiet

Cathrine Grøndal er bistandsadvokat for den kvinnelige ungdomspolitikeren, som er et av ofrene i saken.

- Saken har vært og er en stor belastning for henne. Jeg kan bekrefte at hun gikk til politiet med navn på de som brøt seg inn på hennes egen Facebook-side og la ut et intimt bilde av henne der. Hvorvidt det var den anmeldelsen som førte til tilatlen i hackersaken,må dere spørre politiet om, sier advokat Grøndahl til Dagbladet.

Hennes klient forklarte seg i åtte timer for retten, før saken ble utsatt i fjor høst.

- Hun fikk kontroll med sin egen side igjen, men det har vært en større belastning at bilde og identitet er spredd på store åppne fora som 4chan, sier bistandsadvokaten.

Monday, February 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments