Gransker Cappelens tabbetur i 2012

(Dagbladet): Den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen har i avhør blitt beskyldt av hasjsiktede Gjermund Cappelen for medvirkning til innførsel av tonnevis av hasj siden 90-tallet mot betaling.

Jensen nekter straffskyld. Spesialenheten mener de har flere beviser som knytter ham til korrupsjonspåstandene. Men Cappelens detaljerte forklaringer vil uansett stå sentralt i saken. Og Spesialenheten forsøker å ettergå Cappelens forklaringer så langt det er mulig.

47-åringen har i avhør forklart at Jensen varslet ham om at politiet var på sporet av tre hasjlaster.

Som VG har skrevet tidligere, er en av disse fra 90-tallet. Turen var ifølge VG mest interessant for Spesialenheten. Men siden saken er såpass gammel, skal det være vanskelig for etterforskerne å få bekreftet Cappelens forklaring knyttet til denne.

Sak fra 2012

De to andre sakene er fra 2000-tallet. Ifølge Dagbladets opplysninger er den ene fra 2012. Etterforskerne skal her ha håp om å kunne finne både vitner og tekniske spor.

Cappelen og Jensen skal i stor grad ha kommunisert via tekstmeldinger. De lagres ikke lenger enn tre måneder hos teleoperatørene. Men Spesialenheten har tatt beslag i en rekke telefoner, og etterforskerne håper det skal være mulig finne informasjon i disse. Spesialenheten vil også undersøke hvilke spor som kan finnes i politiets systemer. I flere av systemene vil det være mulig å se hvem som har hentet ut informasjon på ulike tidspunkter.

Kureren avslørt

I de tre sakene skal kureren – personen som kjører narkopartiet inn i landet – ha blitt avslørt. Men politiet skal ikke ha klart å finne ut hvem hasjen skulle leveres til.

Politikilder Dagbladet har snakket med, sier det er flere ulike framgangsmåter narkonettverkene bruker ved smugling over grensene.

• Et modus er at kureren har fått utdelt en mobiltelefon, og at  vedkommende skal bli ringt opp på denne. Kureren ved da ikke hvem han skal levere til, og mottakerne risikerer ikke å bli avslørt.

• Et annet modus er at kureren har fått et nummer som han skal ringe eller sende en melding til når han er over grensa, for å rapportere at han kom seg trygt over.

Fra Nederland, Spania og Danmark

Når en kurer tas, er det vanlig at politiet forsøker å overtale kureren til å samarbeide, slik at de får tak i personene som skal ha stoffet i Norge. Politiet kan da lokke vedkommende med strafferabatt. Men hvis vedkommende ikke samarbeider, tar de heller over telefonen, for å se hvem som tar kontakt og hvem kan ha vært i kontakt med. I de tre sakene Cappelen har forklart seg om, skal ikke dette ha gitt resultater.

Cappelen har forklart i avhør at han hovedsaklig kjøpte hasj fra Nederland, og noe fra Spania og Danmark. Hasjen skal ha blitt smuglet inn med trailere og biler.

Spesialenheten for politisaker opplyser til Dagbladet at de ikke kommenterer innholdet i etterforskningen. Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, ønsker ikke å kommentere saken. Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen ønsker ikke å kommentere saken utover å si at hans klient fortsatt stiller seg fullstendig avvisende til Cappelens påstander.

Saturday, March 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments