Gransker ble truet på livet av Blackwater-topp. Så fikk selskapet kontrakter verdt åtte milliarder

(Dagbladet):  Bare uker før leiesoldatene fra Blackwater skjøt og drepte 17 sivile i den travle Nisour-gata i sentrum av Bagdad i 2007 startet amerikansk UD en granskning av selskapets operasjoner i Irak.

Truet på livet

Men granskningen ble brått stanset etter at Blackwater-toppen Daniel Carroll truet sjefsetterforskeren Jean C. Richter på livet, ifølge New York Times.

- Carroll sa han kunne drepe meg der og da og at ingen kunne gjøre noe med det, fordi vi var i Irak, skriver Richer i en rapport.

Den amerikanske ambassaden i Bagdad tok Blackwaters side i saken, og ba etterforskerne forlate landet fordi de hadde forstyrret ambassadens forhold til sikkerhetsselskapet.

- Hevet over loven

Etter at han kom tilbake til Washington skrev Richter en krass rapport til amerikansk UD om forholdene.

I rapporten skriver han at det var manglende oppsyn med sikkerhetsselskapet, og at Blackwater kom unna med ulike uregelmessigheter fordi de hatt et for tett forhold til ambassadepersonellet.

- Blackwater-ansatte ser på seg selv som hevet over loven, skriver han.

New York Times skriver at dette viser at amerikansk UD var klar over de alvorlige problemene som handlet om det omstridte sikkerhetsselskapet før skyteepisoden som skapte stor rabalder i 2007.

Fikk milliardkontrakter

Til tross for dette fikk selskapet og etterkommerne av Blackwater store kontrakter verdt totalt åtte milliarder kroner, ifølge en gjennomgang Huffington Post har gjort.

Nisour-massakren ble sett på som et vendepunkt i USAs Irak-engasjement, og som en medvirkende faktor til at USA til slutt måtte trekke seg ut av landet, som nå herjes av borgerkrig.

Leiesoldatene som var involvert i episoden har blitt stilt for retten i USA.

Blackwater har senere skiftet navn til Academi og videre til Constellis Holdings, etter at det først ble solgt og så slått sammen med den tidligere konkurrenten Triple Canopy.

Saturday, July 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments