Går rett i strupen på en av Russlands mektigste menn

(Dagbladet): USA og EU innførte i går nye sanksjoner mot Russland som følge av landets rolle i Ukraina-krisa.

USA har innført sanksjoner mot sju personer og 17 selskaper, men det er spesielt én person utmerker seg på den nye lista: Gennadij Timsjenko.

Mektig forretningsmann

Den steinrike forretningsmannen med tette bånd til Vladimir Putin ble selv personlig satt på sanksjonslista 20. mars. Timsjenko skal være en gammel judokamerat av Putin.

I går gikk amerikanske myndigheter i strupen på hans forretningsvirksomhet – minst 11 av de 17 selskapene på den ferske sanksjonslista er knyttet til Timsjenko.

Det Luxembourg-baserte holdingselskapet Volga Group er heleid av Timsjenko og troner høyt på lista, etterfulgt av en rekke selskaper kontrollert av holdingsselskapet.

- Ingen av selskapene som har blitt nevnt av amerikanske myndigheter har noen tilknytning til hendelsene i Ukraina. Det kan nå være enda mindre tvil om at disse sanksjonene er politisk motivert, sier en talsmann til Bloomberg.

Men Timsjenko selv har tidligere sagt at han så på det som en ære å bli ført opp på lista, men understreker at det kan skape noen problemer for hans virksomhet.

Selskapene tilbyr et vidt spekter av tjenester, blant annet jernbaneselskapet Transoil som spesialiserer seg innen transport av olje og oljeprodukter. Et annet selskap, Aquanika, produserer mineralvann og brus.

Flere andre selskap tilbyr tjenester innenfor luftfart, mens fem driver med bygg- og anleggsarbeid.

Solgte aksjer før sanksjoner

Timsjenko har ifølge Forbes en formue på 15,9 milliarder dollar, altså nesten 93 milliarder kroner.

Han er regnet som en av Russlands mektigste menn, og en lojal støttespiller av landets president Vladimir Putin.

Timsjenko var han med å starte energigiganten Gunvor Group sammen med svenske Torbjörn Törnqvist. Selskapet er verdens fjerde største handelsselskap for olje, og har kontorer over hele verden – blant annet et i Sverige med over 100 ansatte.

Og mye tyder på at han skjønte at USA kom til å gå etter ham. For dagen før han personlig ble plassert på sanksjonslista 20. mars i år, solgte Timsjenko sin eierandel på 43 prosent i Gunvor Group til svenske Törnqvist.

Amerikanske myndigheter har hevdet at Vladimir Putin har personlige investeringer i Gunvor Group, og mener han kan ha tilgang til selskapets midler. Energigiganten har tidligere benektet dette, og sier at Putin verken har eller har hatt eierskap i selskapet, og benekter også at han direkte eller indirekte nyter godt av selskapets midler.

Ifølge William Pomeranz ved Kennan Institute for Advanced Russian Studies kan bakgrunnen for de heftige sanskjonene mot Timsjenko handle om at USA kan ha bevis for at Putin har overlatt sin personlige formue til Timsjenko, skriver Bloomberg.

Putins «personlige bankmann»

På den nye sanksjonslista er det også oppført fire banker, som er underselskaper til Bank Rossiya, som tidligere har blitt iført sanksjoner. Timsjenkos Volga Group eier åtte prosent av Bank Rossiya.

Hovedaksjonæren i Bank Rossiya, Yuri Kovalsjuk, er også en del av Vladimir Putins innerste sirkel. Han ble oppført på sanksjonslista i mars.

Amerikanske myndigheter ser på ham som en «personlig bankmann» for høytstående russiske tjenestemenn, inkludert den russiske presidenten.

Ifølge Forbes har han en formue på 1,4 milliarder dollar, altså nesten 8,5 milliarder kroner.

I likhet med Timsjenko og Kovalsjuk ble milliardær-brødrene Arkadij og Boris Rotenberg svartelistet av amerikanerne i mars, mens de går i strupen på forretningsvirksomheten nå.

I går ble nemlig SMP Bank, InvestCapitalBank og SGM Group ført opp på sanksjonslista.

De to har tjent store penger på statlige entreprenør- og anleggstjenester, uten at budrunder har vært involvert, blant annet i forbindelse med OL i Sotsji. Brødreparet har også fått store kontrakter fra den russiske energigiganten Gazprom.

Arkadij har ifølge Forbes en formue på fire milliarder dollar, altså over 24 milliarder kroner. Broren Boris har en formue på 1,7 milliader dollar, altså over 10 milliarder kroner.

De to skal også ha trent judo med Vladimir Putin, og skal være i hans innerste sirkel. Boris er visepresident i judoforeningen i Russland, mens Arkadij i fjor ble med i styret i Det internasjonale judoforbundet.

Putins innerste sirkel

I tillegg til de 17 selskapene som har blitt ført opp på sanksjonlista har amerikanerne ført opp sju personer:

• Oleg Belavantsev: Vladimir Putins personlige utsending til Krim.

• Sergei Sjemezov: Administrerende direktør i det statseide holdingsselskapet Rostec. Har vært nær alliert av Putin siden de bodde i samme leilighetskompleks i 1980.

• Dimitri Kozak: Russlands visestatsminister.

• Evgeni Murov: Direktør for sikkerhetstjenesten FSO.

• Aleksei Pushkov: Alexi Pushkov, leder for Statsdumaens utenrikskomitee.

• Igor Setsjin: Direktør og styreformann i oljeselskapet Rosneft, som har den russiske stat som majoritetseier. Har tidligere vært landets visestatsminister, og anses som en nær alliert av Putin.

• Vyacheslav Volodin: Assisterende stabssjef i Kreml. Amerikanske myndigheter mener Putins avgjørelse om å gå inn på Krimhalvøya er basert på råd fra hans nærmeste rådgiver, inkludert Volodin.

Tuesday, April 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments