Ga babyen trendnavn: Mange oppfatter det gjerne som litt spesielt

(Dagbladet): I dag, fem dager etter at artist Tone Damli Aarberge (26) ble mor til ei lita jente, delte hun navnet på sin førstefødte.

«Her e vetle jenta vår på veg heim fra sjukehuset. Ho heite Billie. Billie Aaberge Foss.», skriver Tone på bloggen i dag.

Tone og samboeren Markus Foss (31) har valgt å gi dattera si et sjeldent navn. Ifølge Statistisk sentralbyrås navneoversikt, er det bare 24 kvinner i Norge som har navnet Billie. Bare ni av disse har Billie som eneste fornavn.

Trolig er Tone og Markus’ datter den eneste i verden som heter Billie Aaberge Foss. Ifølge SSBs oversikt, er det færre enn fire eller ingen som har etternavnskombinasjonen Aaberge Foss.

- Trendy

Den norske skuespilleren Petronella Barker er blant de få som har en datter ved navn Billie. Musiker Merete Pascual har tatt artistnavnet Billie Van.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, mener at Tone og Markus har gitt dattera et trendy navn:

- Navn som ender på «ie» og «y» er en trend i Europa. Akkurat «ie»-ending er noe som har kommet tilbake de siste åra. Det er ikke mye av det, men noe, og det er vanligere nå enn for fem til ti år siden. Jeg tror det kan bli en økende trend, uten at vi får for mye av det, men folk er mer klare for det nå enn for ti år siden, sier Utne til Dagbladet, og legger til:

- Dessuten er det veldig populært å bruke bokstaven «l» i både gutte- og jentenavn nå, som Malin, Emilie, Olivia, Liam og Oliver. Navnet Billie passer sånn sett godt inn i tida.

- Litt rart

- At Norges kanskje mest kjente person har gitt barnet sitt et navn med «ie»-ending, bidrar gjerne til denne trenden?

- Kanskje, men problemet er at det er veldig likt et guttenavn. Folk synes gjerne at det er litt rart. Jeg er ikke sikker på hvor mange som vil gi barna sine disse navnene. Mange oppfatter det gjerne som litt spesielt, og tror ikke at så veldig mange vil gjøre det på grunn av dette.

Varianten Billy, som regnes som et guttenavn, er ikke like sjeldent her i landet – til tross for at det stammer fra England. 92 menn heter Billy, 51 av dem har det som eneste fornavn.

- Bill, Billy og Billie er kjælenavn på det engelske navnet William, som du ser hos for ekspempel William «Bill» Clinton. Navnene brukes om hverandre på både gutter og jenter, men «i»- og «ie»-endingen brukes primært i jentenavn, og «y» i guttenavn.

Utenfor Norges landegrenser, er Billie et langt mer etablert jentenavn. Kjente «Billie»-er er blant andre jazzsangerinne Billie Holiday og den britiske skuespilleren Billie Piper.

- Vi har det så bra

Ifølge Tones Instagram-profil, forlot den lille familien på tre Rikshospitalet i Oslo i dag.

På vei hjem, delte Tone det første bildet av den vesle jenta: Surret inn i et rosa pledd og hvit strikkelue, trygt plassert i baksetet på bilen sammen med moren sin.

«Da er vår lille familie komme heim fra sjukehuset. Vi har d så bra, kosa oss med d nye, vetle nurket vårt», skriver Tone til bildet.

Friday, May 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments