Frigitt soldat møtt med påstander om forræderi

(Dagbladet): Norskamerikanske Bowe Bergdahl ble i helga ble løslatt av Taliban etter nesten fem år i fangenskap.

Flertallet hyller Bergdahl som en helt, men han også møtt med stor skepsis og påstander om at han skal være en forræder eller en desertør.

Frivillig?

Kritikerne er overbevist om at Bergdahl frivillig forlot basen han var stasjonert på i Patika-provinsen 30. juni 2009.

I løpet av de fem årene Bergdahl har tilbrakt i fangenskap har det framkommet opplysninger som støtter opp om denne teorien.

I 2010 hevdet en Taliban-kommandør i Patika-provinsen at Bergdahl hadde tatt Talibans side i konflikten og hadde konvertert til islam. I en artikkel fra Fox News framkommer det at kommandøren hevder at Bergdahl trente opp Taliban-krigere i bombelaging.

- Skammer meg

Teorien ble ytterligere styrket da magasinet Rolling Stone i en lengre reportasje i 2012 forteller historien om hvordan Bergdahl forsvant basert på intervjuer med soldater som tjenestegjorde sammen med ham og hans siste e-poster før han forsvant.

E-postene avslører at Bergdahl tilsynelatende hadde begynt å tvile på USAs intensjoner i Afghanistan.

I den siste e-posten han sendte til sine foreldre skriver han at «fremtiden er for god til å sløses bort på løgn». Han skriver videre at ikke lengre vil «hjelpe idioter og deres dårlige ideer. Jeg har sett ideene og skammer meg over å være amerikaner.»

Han avslutter e-posten med det som magasinet Rolling Stone i en annen kontekst mener kunne blitt tolket som avslutningen på et selvmordsbrev: «Jeg beklager for alt».

Vandret avgårde

Den tidligere soldaten Jason Fry sier i et intervju med magasinet at Bergdahl begynte å isolere seg fra de andre soldatene.

- Han brukte mer tid sammen med afghanerne enn med troppen.

Ifølge magasinet skal Bergdahl i morgentimene dagen han forsvant ha spurt et befal om det ville være problematisk å forlate basen med våpen og nattoptikk. Da han fikk vite at det var problematisk, skal han ha tatt med seg vann, en kniv, et digitalt kamera og en dagbok.

Så skal han ha vandret avgårde midt på natta.

La ned alt arbeid for å lete

Forsvinningen ble oppdaget under morgenoppropet klokka 4.30 på basen, ifølge hemmelige dokumenter som Wikileaks har publisert.

De amerikanske styrkene i området kansellerte alle planlagte oppdrag for å lete etter soldaten – blant annet med droner og sporhunder i aksjon. Bergdahls medsoldater gjennomførte flere raid mot steder de mener han kan befinne seg.

På ettermiddagen fanget amerikanerne opp kommunikasjon mellom Taliban-medlemmer om at en amerikansk soldat hadde blitt fanget.

I dagene etterpå gjennomføres en rekke raids og flere titalls pesoner blir brakt inn for «taktisk avhør».

Vekslet i fem Taliban-fanger

Den militære innsatsen for å befri Bergdahl ble forgjeves.

Nesten fem år etterpå måtte amerikanerne frigi fem Taliban-fanger fra Guantanamo-fengselet i bytte mot Bergdahl. USAs president Barack Obama har i etterkant fått mye kritikk for at han har forhandlet med terrorister.

Teorien om at Bergdahl skal ha byttet side i fangenskap minner mest om dramaet som utspiller seg rundt hovedkarakteren Nicholas Brody i den amerikanske serien «Homeland». I serien er CIA-offiser Carrie Mathison overbevist om at Brody har sluttet seg til al Qaida, mens han blir hyllet som krigshelt av andre.

Monday, June 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments