Franske journalister om sin tid i syrisk fangenskap: Vi tilbragte seks måneder i en kjeller uten å se dagslys

(Dagbladet): De ble funnet med bind for øynene, bakbundet, midt i ingenmannsland nær den tyrkiske grensen. Etter 10 måneder i fangenskap i Syria er de fire franske journalistene endelig tilbake på fransk jord.

Nå forteller de om den brutale tiden.

Lenket sammen

Journalistene Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias og Didier François ble kidnappet på vei til Aleppo i Syria i juni i fjor. Så ble det stille.

- Vi tilbragte seks hele måneder i en kjeller uten å se dagslys, fortalte Didier Francois sin egen radiostasjon Europe 1 i dag.

I hele to og en halv måned var de i tillegg lenket sammen. Henin sier at de ikke alltid ble behandlet bra av sine fangevoktere, og at han ble holdt på 10 ulike steder i løpet av fangenskapet.

På ett tidspunkt klarte Henin å rømme, men franskmannen ble raskt hanket inn og tatt til fange igjen.

Tatt av islamistgruppe

Syria er nå et av verdens farligste land å jobbe i, melder Reporters Without Borders. Nesten ingen internasjonale journalister eller fotografer reiser nå inn i landet, og flere sitter fortsatt fanget.

Franske myndigheter sier de ikke har identifisert hvem som sto bak de to separate kidnappingene av journalistene, men det antas å være gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Gruppa er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner og regnes som en av de mest ytterliggående islamistiske terrorgruppene som nå opererer i Syria. ISIL har på kort tid fått et rykte for en særlig brutal framferd, som innebærer massehenrettelser, avkutting av hender for tyveri og drap av meningsmotstandere.

Også nordmenn har blitt anklaget for å ha vært involvert terrorgruppen.

Ikke betalt ut

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var sammen med president François Hollande til stede for å ta imot de to journalistene på flyplassen. Selv om de hadde forhandlet med kidnapperne en tid før journalistene ble frigitt, understreket utenriksministeren at de ikke hadde betalt løsepenger.

Da de først ble funnet i ørkenen, trodde soldatene at de var smuglere, og de to journalistene ble derfor tatt med til en politistasjon i tyrkiske Akcakle, hvor de ble identifisert.

— Det er en fantastisk glede og selvfølgelig en enorm lettelse å være fri og kunne puste inn fransk luft igjen, sa François da han landet på fransk jord i går.

- Hva er det beste for en far? Å ha sine to barn i armene, sa Henin da han ble gjenforent med sin familie.

Monday, April 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments