Forsvarte Suárez, angrep media, trakk seg fra FIFA-verv og forlot rommet til applaus

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Klokka 22 i morgen kveld, norsk tid, møtes Colombia og Uruguay til åttedelsfinale i det som kan bli en fotballfest av de sjeldne på Maracana stadion i Rio.

Det som, naturlignok, har fått desidert størst oppmerksomhet inn mot det sør-amerikanske oppgjøret er Luis Suárez´ biting og påfølgende utestengelse fra all fotball de neste fire månedene.

27-åringen er allerede hjemme i Montevideo, men i kveld holdt Uruguays landslagssjef Oscar Tabarez pressekonferanse på Maracana stadion.

Mange lurte på forhånd på om han ville si noe om straffen mot sin stjernespiss, og for å si det pent: Det ville han.

- Konsis og detaljert

Tabarez satte seg nemlig ned og leste opp en langt tekst for hele verdenspressen – etter å ha gjort det klart at han ikke ville svare på spørsmål.

- Jeg vil snakke om straffen til Luis Suarez. Akkurat nå er den det viktigste for oss, det er den som har tatt opp tida vår. Jeg skal være konsis og detaljert, begynte han.

- Først av alt, vil jeg si min mening, som landslagssjef for Uruguay, og som en trener som er et resultat av uruguayansk fotball. Jeg vil snakke til dere med min bakgrunn som trener:

- Jeg har alltid vært en knallhard forsvarer av «fair play», spesielt for unge spillere – og for det har jeg vunnet priser, både i FIFA-regi, og ikke minst i UNESCO-regi.

Ga media skylda

Mens mange mediefolk på dette tidspunktet så mer og mer overrasket ut underveis i tekstlesningen, bare fortsatte Tabarez.

Han begynte med å gjøre et poeng ut av at både Suarez og Chiellini kunne ha blitt straffet etter at FIFAs disiplinærkomite hadde sett på TV-bildene.

- Vi trodde at begge kunne bli straffet, men vi trodde ikke på en så streng og alvorlig straff som dette. FIFAs disiplinærkomité har tatt beslutningen basert på meningene til media – som angrep Suarez allerede på pressekonferansen rett etter kampen mot Italia.

- Episoden med Suarez og Chiellini var eneste tema på pressekonferansen. Jeg vet ikke hva nasjonaliteten til de som stilte spørsmål var, men jeg vet at de snakket engelsk, sier han.

Syndebukkfilosofi

Og så går han over til å snakke filosofisk om det å være syndebukk.

- Som trener og professor kjenner jeg godt til teorien om syndebukken, at man kan gi en straff som et eksempel for at en hel gruppe skal lære. Vi er enige om basisen i det, men ikke framgangsmåten. Ofte glemmer man at det handler om en person med rettigheter. Suarez har gitt fantastiske bidrag til fotballen. Det spørsmålet man må stille seg er: Hvem endte opp med å få det som de vil?

- Jeg vil ikke gi noe svar. Men dette er et sterkt overdreven beslutning. I dette VM har sett andre saker enn Suarez-Chiellini-episoden som er blitt behandlet på en helt annen måte. Jeg rettferdiggjør ingenting. Jeg mener ikke at man ikke skal gi straff, men siden dette er mellom mennesker må man alltid gi en fordel til den som gjør feil. Derfor er jeg ikke enig i at man skal gjøre noen til syndebukk.

- Synet vårt i gruppa, hvor vi kjenner godt til protagonisten i denne saken, er at det finnes en annen side ved denne personen. Det er vår melding, sier han.

Trakk seg

Tabarez kunngjorde avslutningsvis at han på grunn av FIFAs straff trekker seg fra FIFAs strategiske komite.

- Jeg trekker meg fra komiteen. Det er ikke rett at jeg skal være i en organisjon med folk som har gitt denne straffen, og som har meninger som er svært annerledes enn mine. I de nærmeste dagene vil jeg trekke meg fra den stillingen.

- For å konkludere: Til Luis, personen som alltid har vært med oss. Han vil gjøre alt for å forbedre seg, og han vil ikke være alene på veien, avslutter Uruguay-sjefen, i beste Liverpool-ånd.

Så reiser han seg og går, mens pressen fra hjemlandet klapper høylytt og flere av de europeiske journalistene rister på hodet.

• Colombia – Uruguay spilles klokka 22, norsk tid, i morgen.

Saturday, June 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments