Første dødsulykke på ni år med fjellsprenging

(Dagbladet): Sprengningsulykken på Geilo i dag er den første dødsulykken her i landet med sprengstoff i anleggsvirksomhet siden 2005.

Da omkom en mann etter at en sprengsalve gikk av ukontrollert på et industriområde i Arendal.

Siden år 2000 – og før dagens ulykke – har åtte personer mistet livet i arbeidsulykker med sprengning.
 
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Tønsberg har sendt eksperter til Geilo for å undersøke hva som skjedde da to mann omkom og en er savnet i forbindelse med sprengning under veiarbeid der i dag.

- Vi kjenner foreløpig ikke til hva som skjedde på Geilo. Men de aller fleste ulykkene med skader skyldes at stein fra selve sprengningen blåser gjennom beskyttelsemattene av gummi, opplyser avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB til Dagbladet.

- Ukontrollert ladning

Politiet i Nordre Buskerud meldte tidligere i dag at det var en dynamittladning som gikk av ukontrollert under anleggsarbeidet på Geilo.

Før ulykken på Geilo i dag, var fem personer hittil i år registrert på skadestatistikken i forbindelse med sprengning av tomter, veier, brønnboring eller annen anleggsvirksomhet.

Bare småskader

- Alle disse fem tilfellene var småskader uten mer alvorlige konsekvenser enn en tur på legevakta, sier Hagehaugen.

Det er mange år siden Direktoratet har registrert skader i forbindelse lagring av dynamittkubber eller flytende sprengstoff til anleggsbruk.

- Jeg har ikke den statistikken foran meg, men det har iallefall ikke vært noen rapporterte slike skader på denne siden av tusenårsskiftet. Det er stor bevissthet blant alle som lagrer sprengstoff til arbeidsbruk å holde tennmekanismer adskilt, sier avdelingslederen.

Kurs hvert 5. år

Hun peker på at det er innført en ny og strengere sertifiseringsordning for folk som jobber med sprengstoff med virkning fra 2010.

- Nå må alle som bruker sprengstoff i bygg- og anleggsvirksomhet ta et nytt kurs hvert femte år, inklusiv en eksamen for fornyet fjellsprengningssertifikat. Bransjen tar de nye sikkerhetsreglene svært seriøst. Tidligere holdt det å ta opplæring en gang for livet, sier Siri Hagehaugen i DSB.

Wednesday, September 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments