Først løp én mann ut, deretter kom flere. Etter å ha hørt skudd, gikk til politiet til aksjon

(Dagbladet/NTB): 16 timer etter at mannen som kalles «hatets sjeik» tok til seg et foreløpig ukjent antall gisler på Lindt-kafeen i Sydney, er gisselaksjonen over.

Følg situasjonen direkte i vårt nyhetsstudio.

Vitner forteller at flere ble såret da politiet gikk til aksjon like etter klokka 16 norsk tid.

Enkelte medier, blant dem CNN, som siterer den australske nyhetskanalen 7 News, melder at to er drept og tre alvorlig såret i gisselaksjonen.

Ifølge den britiske avisen The Guardian kan ikke politiet i New South Wales bekrefte dette. Politiet bekrefter imidlertid på Twitter at gisselaksjonen er over.

Det ble hørt flere serier med skudd og høye smell da politiet aksjonerte. Flere titalls helsepersonell, brann- og politifolk løp inn med bårer, og kom ut med flere personer.

Gisler flyktet

Den australske avisen Sydney Morning Herald skriver at den siste fasen i dramaet begynte da et mannlig gissel løp fra Lindt Cafe rundt klokka 02.06 lokal tid, i 16-tida norsk tid. Deretter fulgte en gruppe gisler, og det ble hørt et skudd.

Da gikk politiet til aksjon, og det lød flere omganger med skuddsalver og høye smell.

To skadde personer skal ifølge TV-kanalen ABC ha fått livreddende førstehjelp etter politiets aksjon. Ambulanser med blålys har tatt med seg et ukjent antall personer fra stedet. Nyhetsbyrået DPA melder at fire bårer ble fraktet bort fra stedet.

Om de skadde er gisler eller politifolk, er ikke kjent. Hva som er skjedd med gisseltakeren, er heller ikke klart.

– De skyndet seg inn i ambulansen og er nå på vei ut fra Martin Place. Jeg antar at det er sårede. Dette var en svært plutselig utvikling, sier ABCs journalist Nick Dole.

- Var alene

En bomberobot og en bombetekniker har vært inne i bygningen flere ganger etter at gislene kom seg ut.

Australsk sat i 17-tida en politibil på siden av kafeen. Den blokkerer utsikten til det som foregår utenfor kafeen, der flere gisler kom ut og der helsepersonell løp inn for å få ut gjenværende gisler.

Iraneren Man Haron Monis er mannen politiet tror står bak gisselaksjonen, ifølge ABC News. Han er en iransk flyktning med en kriminell fortid.

Gisseltakeren ble identifisert som «hatets sjeik», en drapsdømt selverklært «spirituell healer» dømt for medvirkning til drap på ekskona.

Mannens tidligere advokat, Manny Conditsis, beskriver Monis som en isolert person som han antar har handlet alene. Han sier også at offentligheten kan være sikre på at en organisert terroristgruppe ikke står bak gisseltakingen.

Monday, December 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments