Først fikk de rødt kort. Så skallet Kamerun-spiller til lagkamerat

• Kroatia – Kamerun 4-0

Tre bundesligaspillere og en Barcelona-stjerne ga Kroatia nytt håp og feide Kamerun ut av fotball-VM onsdag.

Wolfsburg-spillerne Ivica Olic og Ivan Perisic scoret de to første målene og Bayern München-spiss Mario Mandzukic de to siste i Kroatias 4-0-seier.

Barcelona-spiller Alexandre Song gjorde det enklere for kroatene da han i slutten av første omgang satte albuen i ryggen på Mandzukic og ble sendt av banen med direkte rødt kort

Med ti mann ble Kamerun ydmyket i annen omgang. Laget viste slett moral, og kampen endte med lagkamerater i åpen krangel. Benoît Assou-Ekotto presterte å skalle til Benjamin Moukandjo og burde vært utvist han også.

Afrikanerne går på banen mot Brasil i siste gruppekamp uten sjanse til å ta seg videre. Kroatia møter Mexico og må ganske sikkert vinne for å ta seg til cupspillet, men Norges kommende EM-kvalifiseringsrival tanket godt med selvtillit i onsdagens oppgjør.

- I motsetning til kampen mot Brasil utnyttet vi sjansene i dag. Det røde kortet hjalp oss, men de tre gutta fra Bundesliga lengst framme er «crème de la crème», sa Kroatias landslagssjef Niko Kovac.

- Så lenge det var 11 mot 11 synes jeg ikke vi var så underlegne. Det er ikke lett med ti mann, men vi så ikke bra ut i annen omgang, sa Kameruns landslagssjef Volker Finke.Kroatia ledet allerede 1-0 da Song ble utvist, etter pent samspill av Wolfsburg-duoen Perisic og Olic.

Kamerun hadde innledet kampen best, men i det 11. minutt smalt det i andre ende av banen. Darijo Srna la inn fra høyre. En dårlig klarering gikk rett til Perisic, som våkent og uegoistisk sendte en presis pasning i retning av Olic.

Presset av Stéphane Mbia bredsidet han ballen i mål.12 år og 10 dager etter sin forrige VM-scoring traff 34-årige Olic igjen. Bare Michael Laudrup (12 år og 16 dager fra 1986 til 1998) har hatt større gap mellom to mål i VM-sluttspill.

Dummet seg ut

Kameruns VM-oppladning har vært problemfylt, med pengekrangel og skade for ikonet Samuel Eto’o. Spissen satt på benken onsdag og fikk se Song gjøre motbakken enda brattere med sin oppførsel. Hans fetter Rigobert Song presterte å bli utvist i VM både i 1994 og 1998, og onsdag dummet også Alexandre seg ut.

I det 40. minutt kontret Kroatia og tvang Song til et returløp. Han havnet i duell med Mandzukic, og ganske umotivert plasserte han albuen i ryggen på motspilleren. Dommeren hadde god sikt til hendelsen og dro straks opp det røde kortet. Kamerun raknet fullstendig og var heldig som slapp med tre baklengs i annen omgang.

Først plukket Perisic opp et dårlig utspill fra Charles Itandje, stormet fram på kanten og scoret fra spiss vinkel. Så fikk Mandzukic gå alene opp og stange et hjørnespark fra Danijel Pranjic i nettet, før han satte en keeperretur i åpent mål etter skudd fra innbytter Eduardo. –(NTB)