Først avlivet de en sjiraff foran publikum. Nå har de avlivet løvene som fikk spise ham

(Dagbladet): Dyrevenner som ikke hadde hørt om København Zoo, fikk sjansen i februar.  Nyheten om sjiraffen Marius som ble avlivet med giftsprøyte, partert og kastet til løvemat for åpen scene gikk verden rundt.

Direktøren ble drapstruet og dyreparken valgte å stenge sin hjemmeside på grunn av mailhets.

Nå får den danske dyreparken en ny runde med oppmerksomhet kloden rundt. Fire av løvene som fikk servert sin nabo til lunsj, er nå selv blitt avlivet.

Innavl

Fellestrekk mellom sjiraffen Marius og løvene, er avlivningsmetoden og frykten for innavl. Forskjellen er at løvene ikke ble servert videre.

Dyreparken fortalte selv om avlivningen på sin hjemmeside.

Direktør Steffen Stræde sa til nyhetsbyrået Ritzau at han ikke fryktet en ny mediestorm.

Der tok han feil. Ifølge avisa Politiken er avlivningen de danske løvene omtalt i store internasjonale medier som BBC, The Guardian, Time Magazine, Washington Times, Bangkok Post og Le Monde.

Også på dyreparkens Facebook-side får de gjennomgå av rasende dyrevenner.

«Zoo? Nei, dette er et slakterhus», skriver en. «Det er en skam at dere kaller dere en zoologisk hage når alt dere gjør er å drepe dyr. Dere burde skamme dere», skriver en annen.

Norges eneste løvepassersjef, Rolf-Arne Ølberg i Kristiansand Dyrepark, skjønner de følelsesmessige reaksjonene på avlivningene i København.

- Ville drept hverandre

Men faglig sett støtter han de danske kollegene.

- Innavl går ikke. Og nye løver i en etablert flokk vil ende med at minst en av dem blir drept. Løver i dyreparker blir litt mindre skeptiske til folk, men ellers har de med seg alle sin naturlige instinkter. Sjiraff er naturlig løvemat, sier Ølberg til Dagbladet.

Både nye løvene i København og Norges eneste løver i Kristiansand kommer fra Givskud Zoo ved Legoland.

Dyreparken i Kristiansand startet med to hanner og to hunner i 2007. Den ene hunnløven ble syk og døde. De andre tre lever i beste velgående sammen med sine tre barn.

Brødre i Kristiansand

- De trives utmerket, og velger å rulle seg ute i snøen framfor å være inne, sier Ølberg, som er leder for dyreavdelingen i Kristiansand.

- Hvordan har dere unngått at de to hannene hos dere ikke har gått duell med hverandre på liv og død?

- Det er spesielt. Den eneste kjente måten to hannløver kan leve i fred med hverandre som hos oss, er at de er brødre som har vokst opp sammen. Og slik er det med våre hannløver.

Sterilisering og p-piller

- Hvordan unngår dere innavl?

- De tre løvedøtrene som er født her, er alle sterilisert. Og den voksne hunnløven har fått prevensjonsmedikamenter en lengre periode. Nå slutter vi med p-pillene, og så gjenstår det å se om hun får flere unger.

Ølberg understreker at han ikke kjenner historien om løvene som nå ble avlivet i København før han blir kontaktet av Dagbladet.

- Jeg går ut fra at ledelsen der først har forsøkt å skaffe dyrene et nytt hjem der de ville ha det bra. Når en slik omplassering ikke har lykkes, er avlivning det det beste alternativett, sier løvesjefen i Kristiansand.

Wednesday, March 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments