Forsker tror IS kjøper gislene. – Og de er dessverre veldig rike

(Dagbladet): Den brutale henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley, har vekket avsky og sterke reaksjoner verden over.

I videoen terrorgruppa IS har publisert fra halshoggingen vises også det som trolig er den kidnappede amerikanske journalisten Steven Sotloff. Terroristene har truet med å drepe ham, hvis ikke USA stopper bombeangrepene mot IS-mål i Irak.

I dag melder The Guardian at IS har over 20 utenlandske gisler. De fire siste skal komme fra Italia, Danmark og Japan, og være journalister, fotografer eller hjelpearbeidere. De skal ha blitt tatt til fange i nærheten av byene Aleppo eller Idlib i Syria, og senere blitt flyttet til den IS-kontrollerte byen Raqqa nord i Syria.

Lokale banditter

Forsker Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier tror Sotloff, og de andre IS-gislene, dessverre ligger tynt an.

- De tas ofte av lokale banditter som selger dem videre til jihadister. Og ISIS er dessverre veldig rike, skriver Romarheim på Twitter.

- Det skjer dessverre rimelig ofte, utdyper han overfor Dagbladet.

IS anses som verdens rikeste terrororganisasjon, da de blant annet har tatt kontrollen over store oljefelter.

- Banditter og mindre grupperinger kan bare være interessert i pengene, mens kjøperne er tunge ideologiske bevegelser, som ISIS, sier Romarheim.

Han sier det er mulig at IS også tar egne gisler.

- De er en mannsterk operasjon, så det er mulig at de gjør det, sier han.

Dårlige odds

Romarheim har forsket på al-Qaidas gisseltakinger i Irak i perioden 2004-2005. Et av funnene er at over halvparten av gislene til slutt ble drept.

- De engelske og amerikanske gislene der var nærmest å betrakte som dødsdømte. Og i de tilfellene hvor det ble framsatt et ultimatium, drepte de gisselet i hvert eneste tilfelle, sier Romarheim.

Han mener det også har en økonomisk side for kidnapperne.

- I det øyeblikket noen har betalt for å få tak i et gissel, er det mindre sjanser for en løslatelse uten noen form for motytelse. Det som gjør det hele veldig fastlåst, er ofte at få land vil være bekjent av å betale løsepenger, mens en gruppe som kanskje har betalt 20 000 dollar for et gissel nødig vil ta det tapet, sier Romarheim.

Vanskelige operasjoner

Forskeren sier det har vist seg svært vanskelig å frigi gisler i militære operasjoner, slik amerikanerne forgjeves forsøkte med Foley i sommer. Men han tror det kan komme nye forsøk.

- Hvis du vet at et gissel har dårlige muligheter til å overleve uansett, kan det være mer nærliggende å forsøke en risikofylt redningaksjon, sier han.

Romarheim sier en mulighet for å frigi gisler er å betale løsepenger i det skjulte.

- Det rapporteres åpent at det nylig ble betalt løsepenger for tyrkiske gisler. Men det skjer ofte i det skjulte. Hvordan det skjer, er ofte et lite puslespill, med mellommenn og diffuse betalinger, sier Romarheim.

- Hvorfor tar terrororganisasjonene gisler?

- Det er flere grunner. ISIS ønsker nok først og fremst å spre frykt i vesten, og sånn sett stagge apetitten på vestlig engasjement militært og ikke-militært. Saker som henrettelsen av Foley vil kunne avskrekke vestlige stater fra å sende sine borgere dit. Og det USA og Obama opplever nå er enormt vrient å håndtere.

Thursday, August 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments