For Keith var Norge et paradis. Så ble han banket opp fordi han er homofil

(Dagbladet): Han satt på en benk i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo og hørte på musikk mens han ventet på en venn.

Amerikaneren Keith Darnell Brooks var på besøk i Norge for tredje gang. Landet han er så forelsket i at han har lært seg norsk på egenhånd. Landet han trodde var et paradis for homofile.

Rundt klokka 15.00 på ettermiddagen 22. juli i år knuste tre personer illusjonen hans.

- Jeg hadde aldri forventet at noe slik kunne skje i Norge, sier Brooks til Dagbladet på telefon fra New York

Fikk to kutt i hodet

For på denne ettermiddagen kom to personer bort til ham og spurte om han var homofil. Amerikaneren svarte ja. Da ble Brooks’ åpenhet møtt med knyttede never.

- De bare begynte å angripe meg, sier Brooks om hvordan angrepet startet.

Så kom det ytterligere en person til stedet. Han slo Brooks så hardt med ei glassflaske at den knuste.

Han ble fraktet til legevakten med ambulansen og måtte sy ti sting for to kutt i hodet.

Dagen etter fortalte Brooks om den grusomme hendelsen til NRK.

Dømt fredag

I dommen mot de tre personene som banket ham opp, heter det at det var et lykketreff at flasken ikke skadet ham ytterligere.

Dommen falt fredag i forrige uke. De tre tiltalte ble alle dømt for voldsepisoden. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig i påvente av en eller flere anker.

To av dem, 26- og 31-åringen hevdet at de er uskyldige og ikke hadde vært på stedet under slåsskampen. Den tredje, en 27-åring, erkjente skyld i saken etter at Brooks’ DNA ble funnet på skjorta hans. Alle er tidligere dømt for vold.

Forsøkte å forsvare seg

Til Dagbladet forteller Brooks om ettermiddagen i sommer.

- Jeg forsøkte å forsvare meg, men de stoppet ikke. Så kom det heldigvis en annen mann til stedet og stoppet angrepet, sier han.

Senere kom også politi og ambulanse, samt vennen Brooks hadde ventet på før han ble angrepet.

Politiet pågrep raskt tre antatte gjerningspersoner i nærområdet. Seinere på kvelden identifiserte Keith Darnell Brooks dem som angriperne, ifølge Brooks.

- Hadde ikke sett dem før

Ifølge den tiltalte 27-åringens forklaring i Oslo tingrett skal Brooks ha lurt ham i en narkotikahandel som skal ha skjedd et par dager i forveien. Da han så Brooks i parken på Grünerløkka konfronterte 27-åringen ham. Så skal konfrontasjonen ha eskalert til et slagsmål.

Det benekter Brooks overfor Dagbladet. I dommen fra Oslo tingrett går det fram at retten ikke fester lit til 27-åringens forklaring av omstendighetene før angrepet.

- Jeg vet ikke hvor han har det fra. Jeg hadde aldri sett noen av dem før de angrep meg, sier Brooks til Dagbladet.

Overveldet av støtten

Han forteller at tiden etter angrepet har vært lettere for ham enn det man skulle tro. Det takker han venner og familie for, som han forteller ga ham overveldende støtte.

- Jeg har fått masse støtte i etterkant, og ble tatt godt vare på av mine norske venner rett etter angrepet. De forsikret meg at dette ikke er vanlig i Norge, sier Brooks.

Men angrepet har altså knust illusjonen han hadde om at Norge var et paradis for homofile.

- Jeg har lært at slike ting kan skje over hele verden. Selv om jeg ikke hadde forventet at noe slikt skulle skje i Norge. Det viser at vi må fortsette å kjempe mot homofobi og for alle marginaliserte gruppers rettigheter.

Jobber mot homofobi

Det har Brooks gjort i en årrekke, og det akter han å fortsette med.

Som 19-åring kom han ut av skapet. Da bodde han i Louisville, den største byen i delstaten Kentucky. Etter hvert begynte han å jobbe frivillig for en gruppe som arbeidet for LHBT-personers rettigheter (lesbiske, homofile, bifile og transepersoner).

- Det er et stort LHBT-miljø i Louisville, men det er fremdeles vanskelig å være åpen i Kentucky.

Den 29 år gamle amerikaneren bor nå i New York og jobber fulltid for den veldedige organisasjonen Align (Alliance for a greater New York). Han er opptatt av å jobbe for en bedre morgendag, forteller han.

- I oppveksten lærte jeg at vi skal behandle alle mennesker likt. Det ønsker jeg at andre også skal lære.

Vil anke

26-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken, men opplyser til Dagbladet at de vil anke dommen fra Oslo tingrett hvor mannen ble dømt ti måneder i fengsel.

31-åringens forsvarer forteller til Dagbladet at han og hans klient ikke har tatt stilling til om de vil anke eller ikke. Mannen fastholder fremdeles at han er uskyldig, men ble dømt til syv måneder i fengsel.

27-åringens forsvarer sier at hans klient ønsker å benytte seg av betenkningstiden på to uker før han bestemmer seg for å anke eller ikke. Han ble dømt til seks måneder i fengsel.

Skriver om Keith

I mandagens utgave av Dagbladet skrev Nicholas Wilkinson, leder av Sosialistisk ungdom, en kronikk om hatvold med tittelen «Frykten som splitter». I kronikken krever Wilkinson «retten til å vise kjærlighet til min mannlige kjæreste».

Kronikken starter med å beskrive voldshandlingene mot Keith Darnell Brooks, kan leses her.

Monday, October 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments