- Flyet styrtet. Alle er døde

Etter 17 dagers leting etter Malaysia Airlines flight 370, slukket Malaysias statsminister Najib Razak i dag den siste rest av håp:

Flyet, og de 239 ombord, gikk ned sør i Det indiske hav i morgentimene 8. mars.

- I kveld ble jeg informert om at det britiske telekommunikasjonsbyrået Inmarsat har gjort ytterlige dataanalyser, og dermed har kunnet kaste nytt lys over flyruta til MH370. Den fløy langs den sydlige korridoren, og siste posisjon var i Det indiske hav vest for Perth. Dette er et øde sted, uten landingsmulighet.

- Det er med dyp sorg jeg må informere om at ifølge disse nye dataene gikk flight MH 370 ned i det indiske hav, sier Razak.

Malaysia Airlines har sendt en tekstmelding til de pårørende til de overlevende om at alle beviser nå tyder på at flyet styrtet sør i det indiske hav, og at ingen om bord overlevde.

152 av de ombord var kinesiske statsborgere, 50 kom fra Malaysia. Resten av passasjerene kom fra 13 andre land.

Vrakrester

Meldingen om at Malaysiske myndigheter nå er sikre på at flyet styrtet i havet sørvest for Perth i Australia, kom etter et døgn med flere observasjoner objekter som kan være vrakrester fra flyet i det samme området.

I skrivende stund er det ikke bekreftet at noen av disse objektene er vrakrester fra flyet, men en slik bekreftelse kan komme i løpet av de nærmeste timene.

Pilot i det Australske flyvåpenet, Josh Williams, har fortalt om de siste funnene. Williams betegnet søkeoperasjonen som «en suksess» da han landet etter det mange timer lange rekognoseringstoktet i kveld, lokal tid.

- Vi så vrakrester i vannet, en hel rekke objekter. Det er første gang vi faktisk har verifisert noe, sier han ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Williams understreker imidlertid at det er umulig fra et fly å fastslå at vrakdelene virkelig stammer fra Flight 370.

- Alt vi kan bidra med er posisjon, tid og markører, sier han.

Det australske marinefartøyet «HMAS Success» skal nå befinne seg i området der vrakrestene ble funnet. Disse områdene er nå  markert med røykgranater og gps-markører.

Det australske skipet vil forsøke å ta ombord vrakgodset for å kunne fastslå om de stammer fra MH370.

Jakten på den svarte boksen

Det blir en stor utfordring for etterforskerne å fastslå akkurat hvor flyet gikk ned. De restene av flyet som flyter har vært i drift, påvirket av sterk vind og sterke strømmer, i 17 døgn. Man må derfor ta i bruk kompliserte beregninger av vind og strøm fra denne perioden for å etablere et sannsynlig ulykkessted.

Selv om det nå er fastslått at flight 370 har styrtet i Det indiske hav, er det fortsatt en gåte hva som skjedde med flyet, som var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Om flyet ble utsatt for en ulykke, eller om den ble fløyet av kurs og styrtet som en villet handling fra noen ombord.

Transport- og forsvarsmnister i Malaysia, Hishammuddin Hussein, sa på dagens første pressekonferanse at det vil være avgjørende å få tak i den svarte boksen for å få svaret på hva som har skjedd med flyet.

- Vi forsøker å finne spor av flyet for å fine svar på hva som har skjedd. For øyeblikket er det vanskelig å si noe om hva som har skjedd med flyet. Det er så mange teorier, sier Hussein.

Området i Det indiske hav der flyet har gått ned, har dyp helt ned til 6000 meter.
 
Franske spesialister, som var med på søket etter Air France flight 447 som gikk ned i Atlanterhavet 1. juni 2009, er allerede på plass i Malaysia.

Etter Air France-ulykken tok det to år å finne den sorte boksen, som lå på 4000 meters dyp.

Lengste mulige rekkevidde

25 land har bidratt i søkearbeidet etter Malaysia Airlines flight 370.

De første søkene etter flyet ble foretatt i havområdet under flyets siste bekreftede posisjon, nordøst for Malay-halvøya. Etter at det ble bekreftet at flyet endret den planlagte kursen og svingte vestover, ble det søkt i Malakka-stredet, uten resultat.

En satelitt fra britiske Inmarsat plukket opp et signal fra flyet klokken 08.41. Signalet plasserte flyet langs en krummet korridor som gikk fra Kashakstan i nord, til det sørlige indiske hav i sør.

Det som nå etter alt å dømme er funnstedet, 2500 kilometer sørvest for Perth i Australia, er helt i enden av den beregnede sørlige korridoren. Det betyr at flyet etter alt å dømme har fløyet helt til det gikk tom for drivstoff, for så å styrte i havet.

Monday, March 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments