Flere hundre leter etter fremmed ubåt

(Dagbladet): Det svenske forsvaret har igangsatt en stortilt sjøoperasjon utenfor Stockholm etter at det som betegnes som troverdige kilder har varslet om fremmed undersjøisk aktivitet, meldes det på det svenske forsvarets hjemmesider.

- Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert, og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier kommandør Jonas Wikström, operasjonsleder hos forsvaret i Sverige.

På en pressekonferanse som begynte like etter klokken 18.15 i Stockholm kunne Wikstrøm oppgi at kilden er en person som de anser som meget troverdig. Kommandøren vil imidlertid ikke si noe om hva denne kilden bygger informasjonen på – altså om det er noe som er sett, hørt, avfotografert eller annet.

- Vi har avhørt denne personen og mener han er svært troverdig. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva slags informasjon vi har fått, men den har høy troverdighet, og derfor har vi igangsatt denne operasjonen, sier han.

Det er styrker fra blant andre Sveriges fjerde sjøstridsflottilje, Amfibieregimentet, Helikopterflottiljen, og Heimevernet som nå opererer i det svært trafikerte farvannet utenfor Stockholm.

Wikstrøm sier det blant annet søkes med sensorer fra skip, helikopter og fra land.

- Av operative hensyn vil jeg ikke gå nærmere inn på hvor denne operasjonen nå pågår i skjærgården. Den har nettopp begynt, og den vil fortsette utover. Hvor lenge kan vi ikke si noe om.

Han vil heller ikke si hvor store ressurser som er utkommandert, men bekrefter at det er snakk om flere hundre mannskaper.

Det spekuleres allerede i om hendelsen har en sammenheng med den økte russiske flyaktiviteten nær Sveriges luftrom den siste tiden. Dette vil ikke den svenske kommandøren si noe om.

Operasjonen som nå er igangsatt vekker også minner om de mange ubåtjaktene i svensk farvann under Den kalde krigen. Noe Wikstrøm mener blir søkt å trekke linjene til.

- Det var den gangen. Nå er nå, sier han under pressekonferansen.

Friday, October 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments