Flere barn halshugget i Den sentralafrikanske republikk


(Dagbladet): Det siste året har det blitt dobbelt så mange barnesoldater i det krigsherjede landet Den sentralafrikanske republikk.

Før var det 3000 barnesoldater i landet. Nå er antallet ifølge Unicef oppe i 6000 soldater.

I tillegg melder de om økende vold mot barn, og at minst to barn har blitt halshugget under kampene den siste tiden.

- Aldri før har vi sett så høye nivå av vold mot barn. Flere og flere barn blir rekruttert til militsgrupper, og de blir også direkte mål for avskyelige hevnaksjoner, sier Unicef-representant Souleymane Diabate i en pressemelding.

Volden gjør at foreldre er redde for å la barn gå alene, da de kan bli rekruttert som barnesoldater.

Angriper barn

Det er først i desember at pressen har fått øynene opp for nøden i landet, selv om krisen har vært stor i lang tid, og særlig siden statskuppet. I mars i fjor tok den muslimske opprørsgruppen Seleka over makten fra den kristne presidenten Francois Bozize, og siden har det vært en rekke angrep mellom ulike religiøse militsgrupper.

Unicef har bekreftet drap på minst 16 barn, og skader på rundt 60, siden volden for alvor eskalerte den 5. desember i fjor. Dødsfallene blant den voksne befolkningen er også stigende, og nylig ble det funnet en massegrav med 30 døde, hvorav mange hadde torturskader.

Franske og afrikanske soldater har i det siste økt sitt nærvær i hovedstaden Bangui, for å stoppe kampene mellom kristne og muslimske militsgrupper. Men Den sentralafrikanske republikk holder likevel på å bukke under for vold og humanitær nød.

- Nøden er akutt

De langvarige kampene i landet har fordrevet flere millioner mennesker, og ifølge Leger uten Grenser er nøden i landet akutt.

- Jeg har aldri før opplevd så stor nød på et sted som er så lett å komme fram til. Akkurat nå står jeg i en flyktningeleir ved flyplassen i hovedstaden, og folk her har ikke fått noe hjelp i det hele tatt. De sover rett på bakken, og da det striregnet hele natten for noen døgn siden, måtte de stå oppreist hele natten gjennom. Det er uakseptabelt, sa Lindis Hurum i Leger uten grenser til Dagbladet i desember.

Da slaktet Leger uten grenser FNs innsats i det krigsherjede landet, fordi de mente folket ikke har fått den hjelpen de trenger. FN svarte på kritikken ved å si at de nå jobber på spreng for å få hjelp ut til de trengende.

- Vi deler jo den samme frustrasjonen som Leger uten grenser, da hjelpen ikke har holdt fart med den eskalerende konflikten. Men vi gjør det vi kan nå. Vi jobber på ulike steder utenfor hovedstaden, og også i hovedstaden, sa pressekontakt Amanda Pitt i OCHA til Dagbladet.

Friday, January 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments