Festet så hardt da verden skulle deles, at de ikke rakk fram til Gud i tide

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GEORGIA (Dagbladet): Georgia står ikke øverst på nordmenns liste over reisemål, men mens vi drar til Syden, drar feriehungrige mennesker i øst til Georgia.

Landet er en spennende destinasjon for den eventyrlystne, med høye fjell og deilige badebyer, små landsbyer og hektisk storbyliv.  

Med grense til både Tyrkia, Russland, Aserbajdsjan og Armenia, ligger landet strategisk til for mange nasjoner.

Georgia har en dramatisk historie og er kjent som en politisk heksegryte. Mange husker krigen mot Russland for omtrent fem år tilbake. Det lille landet mot den store bjørnen i øst.

Fredelig

Georgia har geografisk tilknytning til både Europa og Asia, der det ligger; i grenseland.  

Nå er det relativt fredelig i Georgia og turismen er økende. Landet som kan by på en utrolig mengde spennende destinasjoner og opplevelser, venter på å bli oppdaget av vestlige turister.

Georgiere er gjestfrie, og reiser du utenfor hovedstaden Tbilisi, kan du fort bli invitert hjem til noen som har lyst til å by på te og småkaker.

Det fantastiske Kazbegi-fjellet på over 5000 meter i Kaukasus, Svartehavet med sine endeløse strender i vest, vindistrikter i øst og yrende storbyliv i Tbilisi, er bare noe av det som kan oppleves. 

«Verdens vakreste»

Historien til Georgia sier mye om befolkningens syn på livet og tilværelsen.

Georgiere ser på sitt eget land som det vakreste i verden. Det bekreftes i sagnet om hvordan Gud fordelte landet ved verdens begynnelse.

Denne dagen viste det seg at georgierne hadde en heidundrende fest med større konsum av mat og vin. Festen førte til at georgierne kom for seint til Guds utdeling av verdens arealer.

Men da de forklarte at de kom for seint på grunn av sin feiring av Herren, ble Gud så fornøyd at han ga georgierne den fineste delen som han hadde reservert til seg selv. 

Tbilisi

Det er få vestlige turister i Tbilisi, så bli ikke overrasket om du blir stoppet på gata av lokalbefolkningen og nysgjerrig forhørt om hjemlandet ditt og hvordan du liker Georgia og byen du går rundt i.

Stoltheten til landets kultur og tradisjoner er sterk, og enhver georgier vil gjøre sitt for at du skal trives.  

Besøk «The Freedom Square» med nasjonalmuseet som nærmeste nabo. På nasjonalmuseet kan du oppleve arkeologiske funn, mange av dem betydelig eldre enn vår egen vikingtid, og malerier av nasjonalkunstneren Pirosmani.

At en større samling Picasso-malerier ble utlånt til museet i 2009 sier også mye om museets status internasjonalt.

Av andre institusjoner kan operaen og symfonikonserter anbefales, mens den klassiske Funikular-restauranten i Mtatsminda-parken er velkjent gjennom hyppige scener i georgisk- og sovjetiskproduserte filmer.

Den nyoppussede restauranten gir en unik utsikt over Tbilisi og anbefales på det varmeste.

Mtskheta

Den gamle hovedstaden Mtskheta reiser du best til med en taxi. Prisene er lave, men avtal på forhånd. Georgias tidligere hovedstad ligger omtrent en halv time fra Tbilisi sentrum og har en blanding gammel bebyggelse og nye byggeprosjekter.

På fjelltoppen over Mtskheta finner du den gamle kirken Jvari. Skriv ned et ønske på en papirlapp og bind den fast på en av buskene utenfor kirken, så får du det oppfylt.

Mens du er ved kirken, kan du samtidig nyte den fabelaktige utsikten over byen.

De to elvene Mtkvari og Aragvi møtes langt der nede og vannfargene som blandes der elvene blir til en stor flod, er et vakkert syn.  

Svetitskhoveli-Katedralen i Mtskheta står på UNESCOs verdensarvliste, og ifølge myten skal et berømt relikvie være i dens eie; nemlig en del av Jesu klede fra korsfestelsen.

Kledet skal være bygget inn i kirkens murer. Kirken er av stor religiøs betydning for georgiere og er definitivt verdt et besøk.    

Underjordiske bad

Sulphurbadene må oppleves. De varme badene renser kropp og sjel etter lange dager fylt med nye opplevelser. Du vil bli tildelt et av mange små private rom hvor du eller dere kan synke ned i et lite basseng med plass til fire til fem personer.

Vannet kommer fra undervannskilder. Temperaturen ligger langt over vanlig badetemperatur, og gir musklene avspenning før du kan få en massasje-opplevelse du seint vil glemme.  

Kildenes underjordiske beliggenhet skaper en viss mystikk rundt badene, og historien om deres opprinnelse er også av den rojale sorten.

Legenden sies å stamme fra rundt år 500, da kong Vakhtang Gorgasali styrte landet. Det fortelles at kong Gorgasali ledet et jaktlag i området rundt de varme kildene, og at jaktfuglen hans var på intens jakt etter dagens bytte.

Plutselig var både fuglen og byttet ute av syne og ble seinere funnet døde i et tjern. Begge viste seg å være kokt i det varme kildevannet som kom fra dypt nede i fjellet.

Dette markerte begynnelsen på byen Tbilisi. Navnet på byen sier seg selv: Tbili er nemlig den georgiske betegnelsen for varm.  

Uteliv

Bare noen få meter fra Radisson-hotellet finnes Tbilisis pub-gate nummer en, Perovskaia street. Her kan du drikke det georgiske ølet Kazbegi eller Natakhtari som smaker fortreffelig etter en dag i varmen.

Livemusikk på flere av utestedene skaper yrende stemning både inne på pubene og ute i gata.

Bli heller ikke overrasket om du får overvære den eldgamle georgiske Tamada-tradisjonen mens du er ute på en bar; vin drukket i store mengder samtidig som man skåler for de store ting i livet med små «taler» før hver skål.

Tamada-ritualet kan føre til særdeles sosiale kvelder med høyttravende skåler for kjærlighet, familie, liv og død – og lett hodepine dagen etterpå.

Saturday, October 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments