Ferguson-protester i 170 amerikanske byer Obama talte i natt

Det har i natt norsk tid vært protester i en rekke amerikanske byer etter at det ble kjent at politimannen Darren Wilson ikke blir tiltalt etter at han skjøt og drepte den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown på gata i Ferguson utenfor St. Louis i Missouri i sommer.

New York, Los Angeles, Atlanta, Baltimore, Chicago, Washington og er blant byene hvor det har vært protester og uro. CNN anslår at det har vært demonstrasjoner i 170 byer.

I både New York og Los Angeles har demonstranter blokkert for trafikken, og i New York ble flere personer pågrepet da demonstranter forstyrret trafikken på flere bruer og i tunneler. CNN beskriver demonstrasjonen i New York som massiv.

Pågripelser og pepperspray

I Oakland måtte politiet bryte inn etter at det ble startet flere branner og vinduene på en bilbutikk ble knust, melder CNN.

I Denver var det også flere pågripelser, og politiet brukte pepperspray mot demonstrantene.

I Ferguson selv var situasjonen samlet demonstrasjonene utenfor politistasjonen i byen, og det ble bråk etter at flere gjenstander ble kastet mot politiet.

President Barack Obama talte i natt norsk tid, og ba da demonstrantene om å unngå det han kalte destruktive handlinger. Samtidig oppfordret han til debatt om forholdet mellom ulike etniske grupper i USA, og erkjente at mange i minoritetsbefolkningene ikke føler at lovverket håndheves rettferdig, og han lovte tiltak for å gjøre noe med dette.

2200 soldater fra nasjonalgarden er utplassert i Ferguson-området for å hjelpe politiet med å opprettholde ro og orden. En del av dem befinner seg ved politistasjonen i byen, utstyrt med skjold og køller, skriver NTB.

– Frustrasjonen som er kommet til uttrykk, dreier seg ikke bare om én bestemt hendelse. Den har dype røtter i mange fargede befolkningsgrupper som har følelsen av at lovene våre ikke alltid håndheves rettferdig og likt, sa Obama i talen som han holdt i Chicago.

- Ren samvittighet

Darren Wilson insisterer på at han handlet i selvforsvar og at han ikke hadde noe annet valg da han drepte Brown.

- Grunnen til at samvittigheten min er ren, er at jeg vet jeg utførte jobben min korrekt, sa Wilson i sitt første intervju etter at det ble klart at han slipper tiltale.

I intervjuet med TV-kanalen ABC News sa Wilson at han ble angrepet av den storvokste 18-åringen. Wilsons forsøk på å pågripe ham, endte med at Brown ble skutt til sammen tolv ganger.

Advokaten til Browns familie mener amerikanske politifolk heretter må utstyres med kameraer festet til uniformen. På den måten kan det bli mulig å dokumentere hva de faktisk foretar seg i situasjoner hvor de tyr til våpen.

(Dagbladet/NTB)

Wednesday, November 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments