Faren og svigerfaren drept i løpet av fire og en halv måned

(Dagbladet): I løpet av fire og en halv måned har Janne Gry Steen (46) to av hennes kjære familiemedlemmer blitt drept. Tirsdag ble hennes 71 år gamle far, John Gerhard Steen fra Langesund, funnet drept i sin omsorgsbolig i byen.

Kulturpersonlighetens tidligere samboer (43) erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Hun er varetektsfengslet i fire uker. I september i fjor ble hennes svigerfar, Jan Kristensen (73) brutalt overfalt og drept i sitt hjem av ranere i Kisumu i Kenya. Han jobbet i flere år som hjelpearbeider og misjonær i landet og sto blant annet bak organisasjonen Prosjekt Gatebarn.

- Det er helt fryktelig og vi er veldig lei oss. Vi hadde så vidt begynt å bearbeide sorgen og savnet etter Jan da dette nå skjedde. Vi er veldig lei oss alle sammen, sier Janne Gry Steen til Dagbladet.

- Glad i hverandre

I går var familien samlet for å være sammen og for å feire bursdagen til ofrenes ene barnebarn.

- Vi har mistet vår far og svigerfar og barna våre sin bestefar og farfar. Vi er i stor sorg, sier hun.

Hun forteller at ofrene kjente hverandre godt.

- De var jo våre svigerforeldre og møttes ofte i familiesammenhenger. De var veldig glade i hverandre og i grunn ganske like, de var to hjertelige personer begge to som fikk mennesker til å trives i deres selskap, sier Steen.

Sendte bekymringsmail

Tirsdag denne uka sendte hun og broren en e-post til en politimann i Telemark politidistrikt. Der etterlyste de besøksforbudet faren deres ønsket å ilegge sin tidligere samboer, en 43 år gammel kvinne.

Klokka 17.46 samme dag fikk politiet melding om en livløs person i en omsorgsbolig i Langesund sentrum. I leiligheten fant de John Gerhard Steen drept med flere knivstikk. I leiligheten fant de også mannens tidligere samboer. Hun erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Ingen i politiet hadde leste e-posten, melder avisa Varden.

- Dette drapet kunne vært unngått. Vi er på ingen måte ute etter å finne syndebukker i politiet og er heller ikke ute etter kvinnen som er siktet. Dette er bare fryktelig, men dette må aldri skje igjen. Pappa ble et offer, men vi må bruke denne saken til å hindre at det skjer igjen, sier datteren til Dagbladet.

Politiet opplyste tidligere i uka at Steen har anmeldt sin tidligere samboer for vold fire ganger tidligere. Hendelser i 2005, 2008, 2012 ble henlagt fordi kvinnen ikke ansett som tilregnelig. Seneste anmeldelse ble levert nå senest i november i fjor. Han ønsket at hun skulle ha besøksforbud, men det ble aldri noe av.

- Sakene som er blitt kjent i media er vi fullt klar over. Pappa var redd for å anmelde sakene til politiet, men vi har forsøkt å hjelpe ham gjennom alle disse årene. Han forsøkte å skjule skader han hadde og sa han hadde falt og lignende, men vi visste jo hva som foregikk. Dette var et voldelig hjem med motsatte roller. Det er mange hendelser som ikke ble anmeldt, sier hun.

Siktedes forsvarer, advokat Ranveig Sem, ønsker ikke å kommentere saken.

- Vil lære

Hun forteller at faren hennes var en veldig snill mann, som alltid åpnet døra, men som sleit med å si nei.

- Det ble på mange måter hans bane også. Han syntes veldig synd på henne. Et besøksforbud, gjerne begge veier, kunne satt begrensninger på ham, sier hun.

Steen hadde bodd i omsorgsboligen siden desember i fjor.

- Det virker å være et hull mellom psykiatrien og politiet i disse tilfellene. Det er noe som svikter. Vi har sagt i fra en rekke ganger, men det kan virke som det ikke blir tatt på alvor, sier Steen.

Visepolitimester Odd Skei Kostveit i Telemark-politiet bekrefter e-posten. Han sier grunnen til hvorfor Steen ikke fikk besøksforbud-ønsket sitt oppfylt trolig skyldes en kommunikasjonssvikt.

- Vi må bli mer oppmerksom på å fange opp situasjoner der det bør reageres på behovet for besøksforbud raskere. Dette må vi styrke, sier han.

Saturday, February 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments