Faiz skulle landet i Norge i kveld, men sitter fast i Roma

LECCE, ITALIA (Dagbladet): Den utkastede tolken Faiz Muradi (22) ble i går forespeilet å fly tilbake til Norge fra Sør-Italia i dag – men kommer seg nå bare de 600 kilometerne til Roma, viser det seg.

- Jeg har forståelse for at dette er en komplisert prosess med mange dokumenter som skal ordnes. Men jeg håper vi kommer oss til Norge i morgen, uten flere problemer, sier Faiz til Dagbladet.

Nå er planen at Faiz skal lande på Gardermoen i morgen klokka 16.50.

- Kasteball i systemet

Årsaken til forsinkelsen er, ifølge Faiz’ advokat Arild Humlen, at Politiets utlendingsenhet (PU), som hadde ansvaret for å få ham til Norge, har sendt saken tilbake til Utlendingsdirektoratet  (UDI) – som i sin tur har sendt saken til ambassaden i Roma, der Faiz må dukke opp for å hente de nødvendige reisedokumentene.

- Det er en arbeidskrevende prosess, og det er blitt problemer med å avklare hvilken etat som har ansvaret for hva, sier Humlen til Dagbladet.

Fordi Faiz ikke har reisedokumenter, får han ikke ta fly fra Sør-Italia til Roma, men må ta seg dit over landjorda. Dermed har sjansen til å komme seg til Norge i dag gått tapt.

- Det er frustrerende å være kasteball i systemet, sier støttespiller Morten Ekeland, som er i Italia med Faiz, til Dagbladet.

Skaper presedens

Advokat Humlen forklarer at det allerede i går var klart at det bare gjensto en siste godkjenning fra PU før Faiz kunne sette seg på flyet til Norge.

- Men etter en lang drøfting kom PU til at de likevel ikke har ansvaret for å få ham til Norge. Dermed sendte de saken tilbake til UDI, og nå har ambassaden i Roma overtatt. Der vil han i morgen få utlevert reisedokumenter, sier Humlen.

Humlen forklarer den omstendelige prosessen med at dette er første gang en utsendt asylsøker hentes tilbake til Norge, og at saken skaper presedens for seinere liknende saker.

Hastebehandlet

Den siste uka har Faiz oppholdt seg utenfor den søritalienske byen Lecce, der han har bodd på et katolsk hjem.

Faiz’ sak er blitt hastebehandlet i byråkratiet etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) mandag kunngjorde at tolken, som ble kastet ut av Norge forrige tirsdag, får komme hjem igjen, etter massivt press fra støttespillere.

I går sendte Justisdepartementet instruks til Utlendingsnemnda (UNE) om å omgjøre utvisningsvedtaket. Deretter gikk saken til Utlendingsdirektoratet (UDI), som i sin tur ga PU beskjed om å hente Faiz tilbake til Norge så fort som mulig. Men der stoppet altså prosessen opp.

Endret praksisen

Faiz har tjenestegjort i den norske ISAF-styrken i Afghanistan, og sier han er truet på livet av Taliban og trenger beskyttelse i Norge. Norske myndigheter har allerede innvilget opphold for 21 afghanske tolker, men avviste Faiz’ søknad, med begrunnelse i Dublin-avtalen, som sier at en asylsøker skal få saken behandlet i Schengen-landet han først kommer til – i dette tilfellet Italia.

Forrige onsdag snudde imidlertid statsminister Erna Solberg og varslet vurdering av måten utlendingsmyndighetene tolker Dublin-avtalen på. Det ledet til en regelendring som fører til at asylsøkere i Faiz’ situasjon likevel får saken behandlet i Norge.

Wednesday, June 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments