Facebook blir det nye kjærlighetsorakelet

(Dagbladet): Kjenner du de riktige vennene til kjæresten din? Det er avgjørende for å holde forholdet gående, ifølge det danske nettstedet Information, som referer til en undersøkelse som en professor ved Cornell University i USA og hans tidligere assistent, som nå er ansatt i Facebook, gjennomførte.

Undersøkelsen er basert på analyser av mer enn 1,3 millioner menneskes Facebook-profiler og totalt 8,6 milliarder forbindelser på det sosiale nettverket.

Ut ifra dette har de funnet en formel som gjør det stort sett umulig for brukerne å skjule hvem de har romantiske affærer med.

Men det stopper ikke der – nå hevder de at de også kan finne ut om når et nytt forhold kommer til å gå dukken.

«Riktige» venner

Facebook vet også hvor mange ganger du sjekker profilen din, hvem du sender beskjeder til, hvilke oppslag du liker, og liknende. Men det de også vet er hvem du er i et forhold med, og hvor lang tid dere har vært det.   

- I starten av et forhold kikker partene utrolig ofte på hverandres Facebook-profiler. Derfor er det en god pekepinn på om folk er i et forhold, men kun i starten av forholdet, sier Jon Kleinberg, forsker fra Cornell til magasinet Wired.

Forskerne av undersøkelsen mener også at de ut ifra partenes felles venner kan spå forholdets fremtid.

Dersom de to involverte i forholdet ikke ble venner med de «riktige» av hverandres venner, som familiemedlemmer, arbeidskolleger og studiekamerater på Facebook, var risikoen 50 prosent større for at testpersonene ville endre status fra «i et forhold» til «singel» innen to måneder.

Så om du ikke blir venner med din nye kjærestes beste venn, mor, kollega, studiekamerat eller alle sammen, så er risikoen stor for at forholdet deres ikke er noen suksess.
 

Thore Husfeldt, algoritmeforsker og professor i datalogi på Lund Universitet i Sverige, forklarer at forskerne har utviklet en ny metode for å finne ut hvem som er kjærester med hvem ut ifra deres Facebook-relasjoner, og dermed også hvilke forhold som holder og ikke.

Kvalitet, ikke kvanitet

Men det handler ikke om hvor mange felles venner kjæresteparet har, men hvilke venner de har til felles.

– Et tradisjonelt mål for denne undersøkelsen dreier seg om etableringer i forholdet som er definert ut ifra antallet felles venner de involverte i forholdet har. Dessverre kan dette bomme litt når det kommer til vennskap i sosiale medier, sier Thore Husfeldt.

Han bruker en mann som kjenner konas kolleger, familiemedlemmer og tidligere studentkamerater, selv om disse tilhører helt forskjellige omgangskretser og ikke kjenner hverandre, som et eksempel.

Det eneste som binder dem sammen er altså vennskapet de har med kona hans. At mannen kjenner alle disse personene, men at disse ikke kjenner hverandre, er en stor pekepinn for forskerne på at mannen og kona er i et forhold. Hadde de ikke vært gift, men for eksempel vært gamle klassekamerater, er sannsynligheten stor for at mannen ikke hadde kjent hennes nåværende kolleger og familiemedlemmer. 


Selv om studiet kanskje bekrefter noe vi allerede vet om forhold, mener Thore Husfeldt at det likevel er noe banebrytende ved det, som forteller hvordan datalogien er med på å kartlegge andre vitenskaper.

- Hele resultatet er et eksempel på at sosiologi, som biologi, blir brukt innenfor datalogi. Sosiale nettverk, som Facebook, har gjort sosiologiske analyser større, når datamateriale med flere millioner medlemmer er tilgjengelig kun ved ett tastetrykk, avslutter han.

Friday, February 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments