Erna nekter Jens norske livvakter

Noen uker etter at Jens Stoltenberg fikk sjefsjobben i NATO, ble Utenriksdepartementet (UD) kontaktet, og det ble spurt om NATOs nye generalsekretær kunne få med seg egne norske livvakter til Brussel.

Spørsmålet ble tatt opp med Utenriksdepartementet av Stoltenbergs interimstab (Stoltenbergs norske medarbeidere som skal være med ham til NATO og Brussel).

Til uka overtar Jens Stoltenberg som generalsekretær i NATO, etter danske Anders Fogh Rasmussen.

Forespørselen ble begrunnet med at Stoltenberg ville føle seg mer komfortabel med norske livvakter, som han kjente fra sine åtte år som statsminister.

Vanskelig sak

UD – som ikke disponerer livvakter eller har ansvaret for livvakttjenesten – kontaktet igjen Justisdepartementet. Dagbladet får også bekreftet at Statsministerens kontor (SMK) ble koblet inn i saken.

Spørsmålet om norske myndigheter skulle utstyre Jens Stoltenberg med norske livvakter ble vurdert som vanskelig og problematisk.

* Hvem skulle eventuelt betale for livvakttjenesten?

* Ville egne norske livvakter for Jens Stoltenberg føre til presedens?

* Kunne et avslag oppfattes som et politisk pek mot Stoltenberg?

* Hvordan ville NATO reagere på egne norske livvakter?

Tidligere har ikke nordmenn i viktige internasjonale stillinger i utlandet – som Gro Harlem Brundtland i WHO, eller Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland – fått med seg norske livvakter når de har blitt utnevnt til internasjonale toppjobber.

Regjeringen sa nei

- Jeg kan bekrefte at påtroppende generalsekretær Stoltenberg har henvendt seg til UD for å få med norske livvakter til Brussel, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til Dagbladet.

- Regjeringen har vurdert henvendelsen og kommet til at det av kapasitets og ressursmessige hensyn ikke vil være aktuelt å sende norske livvakter til Brussel, sier Gunnar A. Johansen.

- De norske livvaktene ville eventuelt kommet i tillegg til de livvaktene NATO tilbyr, bekrefter Gunnar A. Johansen.

Titalls millioner

Det skal være flere årsaker til at regjeringen avslo Jens Stoltenbergs ønske.

Overfor Dagbladet blir det understreket at en egen norsk livvaktordning for NATOs nye generalsekretær ville kostet norske skattebetalere flere titalls millioner kroner årlig.

Samtidig skal Erna Solberg og regjeringen vært redd for at en ordning med norske livvakter fast stasjonert i utlandet kunne skape en presedens.

Livvakttjenesten er i dag en del av Politiets sikkerhetstjeneste. Skulle PST fått ansvaret for Stoltenberg sikkerhet i Brussel, ville det tappet livvaktavdelingen for betydelige ressurser.

- Stoltenberg er orientert om regjeringens beslutning, bekrefter kommunikasjonssjef Johansen på vegne av regjeringen.

18 mann

Dagbladet får bekreftet at to faste livvakter døgnet rundt, ville ført til at PST måtte sende hele 18 livvakter til Belgia for å passe på Jens Stoltenberg.

Norske arbeidstidsbestemmelser fører til at en fast livvakt døgnet rundt gjennom et helt år utgjør hele ni faste stillinger.

Det vil vært umulig å kommandere norske livvakter til Brussel, derfor måtte stillingene gjøres attraktive. Med utenlandstillegg, lønn, sosiale utgifter, bolig og utgifter når generalsekretæren er på reise ville en ordning med norske livvakter blitt svært dyr.

Overfor Dagbladet blir det anslått at en slik ordning ville kostet norske skattebetalere minimum 30 millioner kroner årlig – trolig langt mer.

Blir passet på

- Vi har ikke vært inne i denne vurderingen, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Dagbladet får fra flere hold bekreftet at PST uten problemer ville kunne løst oppgaven, men at Politiets sikkerhetstjeneste da hadde vært nødt til å rekruttere nye livvakter i Norge for å løse oppgavene hjemme.

Selv om Jens Stoltenberg nå ikke får norske livvakter, vil han helt sikkert bli godt passet på av NATOs egne livvakter. Og det vil ikke koste norske skattebetalere en eneste krone.

Thursday, September 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments