Er Disney-jenta blitt bransjens sexleketøy?Vi får se hvor langt hun er villig til å gå

(Dagbladet): På mindre enn ett år gikk hun fra å være et av Disneys mest kjente tenåringsidol, til å bli en av verdens mest omtalte artister.

De lange lokkene forsvant til fordel for en superkort sveis, og det kritthvite smilet ble byttet ut med en tunge.

• Vet du noe om Miley Cyrus’ norgesbesøk? Tips oss i boksen til høyre i saken!

Totalt forandret på under ett år

Selv om fansen kanskje hadde sett det komme en stund, var det etter den mye omtalte opptredenen på MTV Video Music Awards i august i fjor at navnet Miley Cyrus (21) virkelig ble kjent verden over.

I hudfarget lakkundertøy gnikket og twerket Cyrus seg mot duettpartner Robin Thicke, da de framførte superhiten «Blurred Lines» sammen.

Både foreldre, kritikere og andre artister raste – og navnet «skandaleartisten» var dermed skapt.

Og hun lot seg ikke stoppe der.

Måneden etter slapp hun musikkvideoen til låta «Wrecking Ball», hvor hun sitter splitter naken på en kanonkule.

• Få Spotify-spillelista med Miley Cyrus’ mest spilte låter i Norge her.

Tente en joint på scenen

Like etter ble det kjent at hun og forloveden, den australske skuespilleren Liam Hemsworth, var gått fra hverandre.

Og i november opptrådte hun på MTV European Music Awards i Amsterdam. Hun åpnet showet utkledd som en astronaut, og twerket på en kortvokst jente med et sort lakk-kostyme. Så framførte hun låta «Wrecking Ball», i en minimal, hvit, lakk-body.

Men det var da hun gikk opp på scenen igjen for å hente prisen for beste musikkvideo, at skandalen var et faktum. I den hvite lakk-bodyen takket hun den kontroversielle fotografen Terry Richardson, før hun tente seg en joint.

- Får se hvor langt hun er villig til å gå

Men hvordan ble hun så stor?

Dagbladets musikkkommentator, Sigrid Hvidsten, tror 21-åringen forstår godt hva hun er en del av.

- Det er lett å tro at hver gang noen utfordrer grenser så er de et produkt av musikkbransjen. Artister som Sinead O’Connor og Elton John har også uttalt at de synes hun går for langt for sitt eget beste. Men dette er ei dame som har vært i bransjen siden hun var en neve stor, og som tidligere har blitt presset inn i et foreldrevennlig image hun til slutt ble utrolig lei av, sier hun.

Hvidsten mener at ståheien rundt Cyrus forsterkes av at hun er tidligere Disney-stjerne.

- Jeg tror Miley mener at hennes nye image er nødvendig for å skape avstand fra Hannah Montana, så får vi se hvor langt hun er villig til å gå. Hun har ikke gjort noe hittil som har vært veldig oppsiktsvekkende, eller som Madonna ikke gjorde for 20 år siden. Rihanna og Lady Gaga går begge mye, mye lengre. Men i og med at Miley er tidligere Disney-stjerne vil jo nesten alt det normale «menneskelige» hun gjør fremstå som ekstremt opp mot det kjernesunne og ekstremt uskyldige imaget hun hadde tidligere.  

- Hvor viktig er det nye imaget hennes for populariteten hennes?

- Veldig viktig, det er klart. Hun har jo klart å skape musikkvideoer som har blitt populærkulturelle fenomener. Som skaper debatt, som blir snakkiser. Men det hadde ikke skjedd hvis ikke låtene hennes hadde hitpotensiale, sier hun.

- Hvor planlagt er de tingene hun gjør som ofte sjokkerer?

- Hun er en dreven popentertainer. Nå har turnéen hennes har pågått en stund, og hun vet at det er viktig å opprettholde et visst pressetrøkk for å skape blest om konsertene. Og det skal åpenbart ikke så mye til før det blir ståhei, det blir jo overskrifter bare hun disser ekskjæresten littegrann.

- Alle vet hvem hun er

Chioma Anugweje er blogger, og er også en av nettstedet 730.nos faste bidragsytere. I tillegg til å være Justin Bieber-ekspert, har hun også fulgt Miley Cyrus lenge.

Hun forteller at stjerna har et stort utslagsfelt.

- Jeg har fulgt Miley Cyrus fra hun spilte Hanna Montana, og har både sett henne vokse, og vokst sammen med henne. Det tror jeg det er mange andre som også har gjort. Hennes nye image har bare gjort henne mer populær. Hun bestemte seg for at hun ville bli et ikon, og en popstjerne, sier hun og legger til:

- Nå vet alle hvem hun er. Både unge og gamle.

Hun tror også at sosiale medier er en av nøklene til Cyrus’ suksess.

- Det som skapte den nye Miley, mener jeg er VMA-opptredenen hennes. Da sa hun stolt etterpå: «Jeg fikk Twitter til å gå i stå». Hun er tydeligvis veldig stolt av både seg selv og fansen sin, og det gjør også at hun blir mer populær. Fansen føler at de er med henne overalt, som en Miley-klan, sier hun.

- Lite nytt i pop-sammenheng

Dokotorgradsstipendiat ved insititutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, Kai Arne Hansen, forteller at det ikke er første gang man ser artister som Cyrus skape skandaler.

- Om man ser stort på det, er det lite nytt her i pop-sammenheng. Vi har sett lignende tendenser hos mange kontemporære popartister, ikke minst hos Britney Spears, som har en lignende bakgrunn, og som også fikk mange sterke reaksjoner på sin seksualiserte presentasjon relatert til naivitet og seksualitet, sier han.

Han slutter seg til Hvidsten i at Cyrus’ Disney-bakgrunn forsterker handlingene hennes, og tror at det meste hun gjør er godt planlagt på forhånd.

- Disse representasjonsstrategiene er vanlige blant artister innenfor mainstream pop, der sensasjonaliseringen av kjønnsidentitet, etnisitet og seksualitet er en stor del av å skape oppmerksomhet rundt artisten. Det må man se i kontekst av den økende seksualiseringen av vestlig kultur på et mer generelt plan, sier han og legger til:

- Noe av grunnen til at hun får så sterke reaksjoner på det hun gjør kan nok knyttes til fortida hennes i Disney, og den uroen som oppstår i spriket mellom umodenhet, naivitet, og erotikk og seksualitet.

Wednesday, May 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments