En pose nøtter er blitt en av årets største flauser i Sør-Korea

(Dagbladet): I dagens blitsregn var Korean Air-president Cho Yang-ho en av verdens mest ydmyke menn. Hans datter, Heather Cho (40), ble strippet for alle verv og tittelen som visepresident. Hennes stemme var knapt å høre på en annen pressekonferanse, der hun sa «unnskyld, unnskyld» – og «unnskyld».

Bakgrunnen for det som er førjulstidas største skandale i Sør-Korea, er noe så absurd som en pose nøtter – og det faktum at nøttene fremdeles lå i papirposa – da Heather Cho fikk den servert på første klasse om bord i selskapets flight fra New York til Incheon forrige fredag.

- Stans flyet!

Cho fant seg rett og slett ikke i at hun ble servert nøttene i en papirpose, og ikke i en skål. Dessuten ble hun ikke spurt om hun faktisk ville ha nøttene. Da flyet takset på vei til rullebanen på JFK-flyplassen i New York, beordret Cho kapteinen til å returnere til gata umiddelbart.

Selskapets visepresident fant seg nemlig ikke i den slette servicen, og ga kabinsjefen som hadde ansvaret sparken, og kastet vedkommende av flyet. Om bord satt om lag 250 passasjerer som ikke hadde peiling på hva som var på ferde. Ei heller flyplassmyndighetene i USA.

Når flyet til slutt kom fram til den koreanske halvøya 11 minutter forsinket, begynte historien å vokse. Først gikk selskapet ut og forsvarte opptrinnet som et ledd i den nødvendige kvalitetssikringen visepresidenten tross alt hadde ansvaret for. Men reaksjonene var nådeløse.

Spak datter

I dag ble Heather Cho strippet for alle sine verv i familiedynastiet Hanjin Group, inkludert visepresidentvervet i Korean Air, direktørstillingene i KAL Hotel Network, Wangsan Leisure Development, og Hanjin Travel Service.

- Jeg beklager til alle i dette landet. Både som president av Korean Air og som far. Jeg beklager for problemene forårsaket av min datters tåpelige oppførsel, sa en dukknakket Cho Yang-ho på en pressekonferanse som gikk direkte i alle sørkoreanske nyhetskanaler i morges.

Noen timer seinere viste datteren seg offentlig for første gang siden hendelsen.

Med en stemme som var knapt hørbar, hvisket hun:

- Jeg er oppriktig lei meg for å ha skapt trøbbel for alle. Unnskyld.

Alvorlige undertoner

I Sør-Korea har hendelsen fått kallenavnet «nøtteraseri-fiaskoen», men selv om historien bærer et kuriøst preg, har den svært alvorlige undertoner. I Sør-Korea styres økonomien i stor grad av mektige familiestyrte industrikonglomerater – såkalte Chaebols. I landet, som sliter med en autoritær fortid, er kritikken voksende mot disse selskapenes ofte føydale kultur og slette kår for vanlige arbeidstakere.

- Jeg ber folket om å gi meg skylden for situasjonen som har oppstått, fordi alt er min skyld. Jeg sviktet i oppdragelsen av min datter, sa Cho Yang-ho, og bukket dypt.

Det sørkoreanske transportministeriet etterforsker nå saken for å finne ut om den nøttesinte datteren har brutt loven.

Og for ordens skyld har Dagbladet sørkoreanske kilder på at salget av den aktuelle nøttesorten – macadamianøtter – har eksplodert i Sør-Korea den siste uka.

Saturday, December 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments