- En hel etat, og sikkert et helt samfunn, tenker på vår kjære kollega

(Dagbladet): En rekke av landets polititillitsvalgte var samlet til landsmøte i Bodø da de i går kveld fikk sjokkbeskjeden: En kollega var skutt med hagle under et rutineoppdrag på Vinstra.

Dagbladet har i morgentimene vært i kontakt med nylig gjenvalgt leder av Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad. Han forteller at Vinstra-skytingen har vakt stor bekymring hos politilederne som i dag avslutter det fire dager lange landsmøtet.

- Jeg har hatt en god prat med lokallagslederen fra Vinstra. Og da vi fikk melding om det som hadde skjedd, gikk det veldig kort tid før veldig mange var borte hos meg, og viste stort engasjement og virkelig brydde seg. Det som skjedde på Vinstra har vakt stor bekymring her, sier Bolstad til Dagbladet.

- Hovedfokuset da vi fikk meldinga, var at vi inderlig håper det går bra med vår kollega, sier han.

Reddet av vest

Ved 20-tida i går kveld ble politiet tilkalt til et legekontor på Vinstra i forbindelse med at helsepersonellet reagerte på oppførselen til en 69 år gammel mann som var inne til konsultasjon.

Mannen hadde forsøkt å slå etter en lege, som låste seg inne og ringe politiet. Omlag 21.35 fant politiet mannen hjemme i egen bolig, og det var da han løsnet to skudd, hvorav det ene traff en politimann.

- Vi vet hva politifolk risikerer å komme opp i. Og vi får inderlig håpe at det går bra. En hel etat, og sikkert et helt samfunn, tenker på vår kjære kollega, sier Bolstad.

Politimannen i 40-åra var iført en skuddsikker vest. Det kan ha reddet livet hans.

- Tilstanden hans skal være bra. Det er ikke lenge siden vi hadde kontakt med Ullevål sykehus, og skadene går nok under lettere skader, sier operasjonsleder Hallgrim Ous ved Gudbrandsdal politidistrikt til Dagbladet.

Bevæpnet politi skjøt ikke

Etter at det tirsdag ble innført en midlertidig, generell bevæpning av norsk politi, var tjenestemennene som rykket ut på Vinstra utstyrt med pistol – som de ikke brukte.

- Dette skjedde uten noen som helst foranledning. Politiet sto ikke med våpen fremme. For noen dager siden ville man ha rykket ut ubevæpnet. De kom aldri helt i dekning, sa politimester Arne Hammersmark til NRK på en pressekonferanse i morgentimene.

I 2012  gikk et flertall i Politiets Fellesforbund inn for generell bevæpning. Da var Bolstad leder i Oslo politiforening, som i flere år har argumentert for bevæpning, og han ledet det PF-utnevnte bevæpningsutvalget i debatten.

LES OGSÅ: - Nei, regjeringen snikinnfører ikke bevæpning av politiet 

Til Dagbladet i dag sier Bolstad at han ikke kjenner hendelsesforløpet på Vinstra godt nok, og derfor vil vente med å si så mye om bevæpning.

- Jeg kjenner ikke hendelsesforløpet godt nok, så det blir feil å uttale meg om det. På bakgrunn av én enkelt hendelse, på nåværende tidspunkt, så vil jeg ikke være mer spesifikk. Jeg vil i så fall komme tilbake til det på et seinere tidspunkt.

- Fare i det daglige

Spørsmålet om bevæpning er som regel knyttet opp mot at politiet ofte er i møte med tunge kriminelle miljøer der våpen blir stadig mer vanlig. I så måte er hendelsen på Vinstra noe helt annet, og var i utgangspunktet mer som et rutineoppdrag.

- Men det viser hva ordensmakta plutselig kan stå overfor også i det daglige. Jeg skjønner spørsmålet, og dette er en særs alvorlig situasjon. Det viser hva man kan risikere å komme opp i. Det er et godt poeng at man tenker tradisjonelt om hvilke farlige situasjoner man kan komme bort i, og så dukker dette plutselig opp i en situasjon på Vinstra, sier Bolstad, som legger til:

- Heldigvis er det sjelden det skjer at det skytes mot politifolk i Norge. Men det er særdeles alvorlig når det skjer.

Thursday, November 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments