Elisabeth Norheim beklager jøde-uttalelse

(Dagbladet): I etterkant av «Trygdekontoret» i forrige uke blusset det opp en stor debatt etter at PR-rådgiver og blogger Elisabeth Norheim kom med en uttalelse om jøder, i en del av programmet som ikke ble vist på TV.

Temaet for samtalen var lidelsesmonopol, og programleder Thomas Seltzer viser i samtalen til en undersøkelse om nordmenns forhold til jøder som Holocaustsenteret gjorde i 2012. Deretter spør han Norheim om jødene har vært flinkere til å formidle sin lidelseshistorie i forhold til folk med afrikansk bakgrunn. Svaret fra Norheim har fikk mange til å reagere:

«Ja, ja, ja. Jeg er dritsjalu på jøder jeg. De ble gassa, og så var det etterpå, da var det faen heller, da var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja men, det er jo de rikeste folka overalt. (Vi) har liksom bare Oprah!».

- Svært lei meg

Nå går hun ut på sin egen blogg, og beklager uttalelsen.

-  I ettertid er det lett å se at jeg formulerte meg såpass klønete at det virket som at jeg brakte kjente antisemittiske konspirasjonsteorier og fordommer til torgs. Det er jeg svært lei meg for, og jeg beklager til den norsk-jødiske befolkningen for at jeg la sten til byrden med det utsagnet, skriver hun på bloggen sin.

Uttalelsen fikk blant annet nestleder ved Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, til å reagere, Han kalte uttalelsen antisemittisk og rasistisk.

- Fikk svekket dømmekraft

Hun skriver at hun hadde gledet seg til å delta i programmet, men at det ikke ble slik hun hadde tenkt.

- I kronikken “Ebony og irony” hos NRK Ytring, oppsummerer Thomas Seltzer svært godt hva som egentlig skjedde under innspillingen. Rammene og premissene for min deltagelse i programmet ble endret i siste liten. Dette påvirket meg i en så stor grad at jeg både mistet fokus og fikk svekket dømmekraft.

Norheim og sønnen fikk drapstrusler i etterkant av programmet, og i bloggen takker hun familie og venner for støtten hun har fått.

- Jeg vil svært gjerne takke venner, familie, kunder, samarbeidspartnere og helt fremmede mennesker for all den omsorgen som har blitt vist meg og min sønn den siste uken.

Friday, March 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments