Elbil-suksess får en storebror

DinSide: Per i dag selges det ni ulike elbilmodeller i Norge, og flere skal det bli. (Her kan du se rangeringen av dem så langt i år).

Nissan har med suksessmodellen og bestselgeren Leaf vært en av pionerene i dette markedet, og modellen fortsetter å dominere elbilsalget her til lands.

Derfor knytter det seg stor spenning til introduksjonen av Nissan e-NV200. Den vises på bilutstillingen i Genève i disse dager, sammen med blant annet flunkende ny X-Trail.

NV200 har vi tidligere testet med forbrenningsmotor, og kunne konkludere med at den tilbød svært mye og romslig bil for pengene. I etterkant er den kommet i en mer raffinert utgave ved navn Evalia, og det er heldigvis i denne utførelsen den norske importøren velger å ta den inn.

170 kilometer rekkevidde

Drivlinjen er hentet direkte fra Leaf, og arkitekturen til NV200 er blitt tilpasset den. Rekkevidden til e-NV200 er av Nissan oppgitt til inntil 170 km (NEDC standard), og dette er ifølge produsenten mer enn gjennomsnittlig kjørelengde.

Den settes til cirka 100 km daglig for over halvparten av varebileiere i dette segmentet.

Hurtiglader

Batteriet kan lades over natta ved å bruke 10 eller 16 ampère kurs, eller man kan benytte 32 ampère og redusere tida til fire timer i forhold til 16 ampère. Dette gjelder hvis en velger modellen med 6,6 kW lader. Med CHAdeMO DC 50 kW hurtiglader skal man kunne lade batteriet fra null til 80 prosent på 30 minutter.

I Norge finnes det i dag rundt 80 hurtigladere, og det er forventet større utbygging i år, mens det i Europa er etablert mer enn 1000 offentlige CHAdeMO hurtigladere.

– Vi nøyde oss ikke med å bare konvertere NV200 til en elektrisk variant, men vi har virkelig re-designet bilen for å skape et produkt vi mener vil tilby noe unikt, sier Guillaume Carter, hovedansvarlig for salg og markedsføring i Europa, i en pressemelding.

Også som varebil

Selvsagt kommer også varebilutgaven til det kompakte varebilsegmentet. Der vil den konkurrere med elektriske Ford e-Connect, og til en viss grad Renault Kangoo EZ.

Den skal ha et lastevolum på 4,2 kubikkmeter. Det muliggjør frakting av to europaller. Skyvedører på begge sider, og stor åpning bak, skal dessuten gjøre inn- og utlasting enkelt.

Nissan forteller at en omfattende testperiode har blitt gjennomført i samarbeid med flere firmaer som FedEx, Coca-Cola, DHL og IKEA. Tilbakemeldingen fra førere og flåteansvarlige har deretter blitt brukt for å fin-avstemme e-NV200 før start av serieproduksjon.

Egenutviklet

Selv om e-NV200 er basert på eksisterende NV200, har den likevel gjennomgått en full revurdering av Nissans ingeniører. Drivverket har blitt endret på flere viktige områder for å passe inn i den nye modellen.

Det er også gjort endringer på karosseriet for å sørge for best mulig lastekapasitet. Ifølge PR-ansvarlig hos Nissan i Norge, Marina Maneas Bakkum, er det bare cirka 30 prosent av komponentene som er felles med NV200.

Salget av Nissan e-NV200 Evalia og varebil starter i Norge så tidlig som i september – ventetida er dermed ikke særlig mer enn et halvt år.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Thursday, March 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments