Eks-spaner Johnny Brenna: Rystende, han er helt sentral i kampen mot organisert kriminalitet

(Dagbladet): Politi-Norge er rystet etter at en av de mest profilerte lederne i oslopolitiet i dag ble varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en stor hasjsak i Bærum.

Eirik Jensen ble pågrepet i sin egen bolig før han skal ha blitt satt på glattcelle i Asker og Bærum politidistrikt. Han nekter straffskyld.

56-åringen har jobbet i Oslo politidistrikt siden slutten av 1970-tallet, har i mange år vært en av de mest betrodde politifolkene i hovedstaden, og har de siste månedene jobbet som rådgiver i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold.

- Rystende

Dagbladet har snakket med flere nåværende og tidligere politifolk som i kveld er sjokkerte over fengslingen av den høyt respekterte kollegaen, men ingen vil uttale seg offentlig om korrupsjonssiktelsen før det blir kjent hva den dreier seg om.

Den tidligere «superspaneren» Johnny Brenna, kjent som ekspert på miljøet bak NOKAS-ranet, kjenner Jensen godt fra sin tid i oslopolitiet.

- Jeg har hatt Eirik som sjef i to omganger og har sett på ham som helt sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge nesten siden 1970-tallet. Det var han som på slutten av 1990-tallet opprettet Spesielle Operasjoner, avdelingen i politiet som ennå er den fremste operative avdelingen og selve spydspissen i dette arbeidet. At det var Eirik som startet og seinere ledet denne avdelingen, sier mye om hvem han er. Han har slåss mot organisert kriminalitet i en mannsalder, sier Brenna til Dagbladet.

Han kjenner ikke til hva som kan ligge bak siktelsen mot hans tidligere sjef.

- Han har vært veldig sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i en mannsalder. Påstandene som kommer fra nå er derfor rystende, uansett hva som er sant eller ikke. Det er altfor tidlig å spekulere i om siktelsen er riktig eller en form for misforståelse.

Ledet gjengarbeidet

Jensen var mest profilert som leder for gjengprosjektet ved Seksjon for organisert kriminalitet som ble opprettet etter skuddvekslingen mellom B-gjengen og Young Guns midt i folkemengden på Aker Brygge i 2006. Men allerede sju år tidligere sto han bak opprettelsen av «org.krim.»-avdelingen Spesielle Operasjoner, og har vært fryktet og respektert i tunge kriminelle miljøer i Oslo langt tilbake på 1980-tallet.

Politilederen er blant annet ekspert på Hells Angels og Bandidos og har i en årrekke vært sentral i arbeidet med å unngå at voldelige sammenstøt mellom de største MC-gjengene sprer seg til Norge og Oslo.

56-åringens dialoglinje har vært kontroversiell både internt og i Kripos, som de siste åra har søkt en langt mer konfrontativ strategi. Jensen har de siste åra også vakt oppsikt med svært åpenhjertig kritikk av egne sjefer for det han mente var manglende prioritering av de norskpakistanske gjengmiljøene.

Tuesday, February 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments