- Effektiv makt-demonstrasjon fra Putin

(Dagbladet): Ved å ta kontroll over Krim-halvøya, for så å trekke styrkene tilbake, har Russlands president Vladimir Putin gjennomført en effektiv maktdemonstrasjon. Det mener Mette Skak, ekspert på russisk forsvars- og utenrikspolitikk ved Aarhus universitet.

- Putin har demonstrert at han har vilje til å bruke militærmakt. Slik sett har Krim-episoden vært en vellykket markering for ham, sier Skak til Dagbladet.

- Vil ikke angripe

Situasjonen er nå i ferd med å normalisere seg på Krim. Russlands ultimatum til de ukrainske styrkene på Krim om å overgi seg klokka 04 i natt gikk ut uten at noe skjedde, og Putin forsikret selv i en tale i dag at han ikke akter å angripe Ukraina – med et forbehold:

- Hvis vi gjør dette, vil det være for å beskytte lokalbefolkningen.

Med «lokalbefolkningen» mener den Putin de etniske russerne på Krim, som er i flertall. Russlands engasjement økte i intensitet etter at Ukrainas russiskvennlige president Viktor Janukovitsj i forrige måned ble avsatt, og Putin uttrykker bekymring for den russiske minoriteten i Ukraina etter maktovertakelsen, som han har stemplet som illegal.

Han benektet at russiske soldater har vært i sving under konflikten, men kalte isteden de utøvende styrkene for «selvforsvarsgrupper». Dette til tross for at 16 000 soldater er fraktet dit i løpet av de siste dagene, ifølge Ukrainas FN-ambassadør Jurij Sergejev.

- Neppe stor plan

- Jeg tror ikke Putin hadde noen stor plan om at dette skulle skje. Janukovitsjs avgang kom nok brått på – men situasjonen har slått heldig ut for ham, ved at han fikk anledning til å holde en slagkraftig maktdemonstrasjon, sier Mette Skak – som understreker at hun er uenig i presidentens framferd på Krim.

De internasjonale reaksjonene har vært sterke. USAs utenriksminister John Kerry uttalte tidligere i dag, på en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad Kiev, at Russland har arbeidet hardt for å få et påskudd til å invadere videre. Samtidig truet han med ytterligere reaksjoner, ut over det allerede brutte militære samarbeidet som følge av Ukraina-situasjonen.

I dag ble det også klart at Norge likevel ikke sender prinsesse Märtha og helseminister Bent Høie til åpningen av Paralympics fredag. De slår følge med svenske kronprinsesse Victoria, som også holder seg hjemme.

- Den militære opptredenen vi har sett de siste dagene, er helt uakseptabel, og det er ikke naturlig for Norge være representert med et regjeringsmedlem i en slik situasjon, sier Brende til Dagbladet.

- Brudd på folkeretten

Brende uttrykker seg i harde ordelag om krisen på Krim. Han kaller Russlands intervensjon for brudd på folkeretten, og varsler at han i dagene framover vil samarbeide nært med Nato- og EU-ledere for å utarbeide en strategi videre. Han framholder at han ser politisk løsning som eneste vei å gå.

- Militære opsjoner er uakseptable, understreker Brende.

Han kaller situasjonen på Krim for «den alvorligste situasjonen mellom øst og vest siden den kalde krigen».

Forsker Skak tror ikke Putin lar seg rokke av de internasjonale reaksjonene.

- Putin er en dreven maktpolitiker, og har lagt seg på ei fast linje overfor Ukraina. Det er urealistisk å tro at Norge og Sveriges reaksjon vil får store konsekvenser i Kreml og endre Russlands utenrikspolitikk, sier hun.

- Men skulle lekene bli forpurret av omverdenens markering, vil det bli lagt merke til, sier Skak.

Skjøt opp rakett

Mer alvorlig for Putin blir det dersom Krim-affæren går ut over Russlands internasjonale handel.

- Markedskreftene kan vise seg å bli påvirket av et dårlig omdømme som følge av konflikten, sier forskeren.

I kveld foretok Russland en prøveoppskyting av en ballistisk langdistanserakett, som er i stand til å frakte atomvåpen. Raketten ble skutt opp ved Kaspihavet, ikke langt fra den ukrainske grensen.

En amerikansk tjenestemann sier imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at utskytingen har vært planlagt siden før krisen i Ukraina, og at USA på korrekt vis var varslet på forhånd.

Tuesday, March 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments