- Ebola begynner å likne svartedauden

Denne uka reiser Reiseklinikken-leder Gunnar Hasle ned for å jobbe midt i katastroferammede Liberia, der 271 mennesker har mistet livet i tidenes verste ebola-utbrudd.

Blant dem er 32 helsearbeidere. Totalt har nærmere 1000 mennesker mistet livet i Sierra Leone, Guinea og Liberia.

- Det er klart det er skummelt å reise ned, sier Hasle.

Les alt om ebola-utbruddet på Dagbladets samleside.

- Forberedt på triste ting

Dagbladet møter ham på Reiseklinikkens kontorer på St. Olavs plass i Oslo. I kveld reiser han til Brüssel for en briefing, før han lander i ett av verdens mest utsatte land for ebola akkurat nå; Liberia.

- Jeg er forberedt på at det blir både fysisk og psykisk krevende. Jeg skal jobbe i tett verneutstyr i flere titalls varmegrader, og samtidig se triste ting: barn som mister foreldrene sine og foreldre som mister barna sine. Jeg er forberedt på det, sier han.

Den siste uka har han vært mest mulig med familien. Han blir i Liberia i omlag fem uker.

- Kona mi er litt lei seg, men hun synes jeg skal dra. Døtrene mine synes det er veldig spennende, sier Hasle til Dagbladet

Hasle er lege, spesialist i infeksjonssykdommer med diplom i tropemedisin, og leder av Reiseklinikken. Han har jobbet med infeksjoner og smitte i en årrekke, men har aldri jobbet med en like stor epidemi som ebola.

- Som svartedauden

Slike finnes knapt.

Noe av grunnen er at mange av innbyggerne i landene ikke tror på sykdommen, og dermed opprettholder begravelsesritualer som å kysse, vaske og være nære de som er døde. Mange mener ebola kan være innbrakt av helsearbeidere, Vesten eller til og med presidenten i landet.

Sterk overtro rundt at amuletter og «hellige klær» og gudstro skal kunne redde dem, mener mange.

- Det kan nesten sammenlignes med svartedauden i Norge, da den brøt ut i 1349. Da var det syndebukker og overtro, da også, sier Hasle til Dagbladet.

Han viser til at da svartedauden herjet på midten av 1300-tallet, rådet forklorene:

«Det ble hevdet at jødene forgiftet brønner, skjønt pesten også rammet jøder; 350 jødiske menigheter ble utryddet i massakrer som følge av slike beskyldninger», ifølge Store norske leksikon.

Svartedauden ble oppkalt etter fargen på kroppen til de omlag 75 millioner menneskene som døde. Da de ble syke, tok det mellom tre og fem dager før de døde.

Ebola-utbruddet som nå herjer i flere land i Vest-Afrika, er den verste ebola-epidemien noen sinne. Det finnes ingen kur eller vaksine.

Ofrene for viruset blir ikke svarte, men blør fra alle åpninger, kaster opp, får diare, feber og får indre blødninger.

Ikke redd

Leger Uten Grenser har totalt 552 ansatte som jobber med ebola i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Fire av dem er nordmenn, fem når Hasle kommer ned denne uka.

12 nordmenn har vært i landene, men er kommet hjem. Noen av dem skal tilbake og jobbe videre for å bekjempe epidemien.

Hasle har tenkt seg nøye om, sier han – og understreker at han aldri ville trukket seg når han først har sagt ja, selv om blant annet grenseovergangen til Guinea er stengt og mange fly har kansellert sine flyvninger til og fra Liberia.

Hasle er ikke redd av den grunn, siden han reiser ned i regi av Leger Uten Grenser, som allerede har omlag 600 helsearbeidere i de ebola-rammede landene.

- Jeg vil tro at de har ganske gode evakueringssystemer. Men det kan jo alltids bli ventetid. Det er i grunn logisk, sier han.

- Det skumle måtte jo bare være om man skulle smitte noen i familien her hjemme. Men det positive er at man ikke er smittefarlig før symptomer eventuelt skulle bryte ut. Og da er man uansett nære Ullevål sykehus. Ebola-epidemien kan neppe spre seg i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Når de først er smittet, dør nesten 90 prosent av dem. Men disse lurte ebola-døden.

Redde for malaria og annen sykdom

Hasle har vært i Afrika omlag elleve ganger tidligere, blant annet som frivillig på et sykehus i Tanzania.

Flere, deriblant norske Sigbjørn Ljung (31) i UNICEF, har flyktet fra Liberia.

- Jeg var ikke redd for egen sikkerhet, men jeg var redd for å ikke komme meg ut av landet, fordi de fleste flyselskapene har sluttet å fly. Jeg vet hvordan man blir smittet, og vet jeg ikke er smittet, sa han til Dagbladet forrige uke.

Han understreket at det var med tungt hjerte at han forlot landet.

- Men dersom jeg hadde kommet i en ulykke eller hadde fått malaria eller noe, hadde det imidlertid vært skremmende, fordi sykehusene er redde for å ta inn folk med ebola-lignende symptomer, sa 31-åringen.

Mer om ebola-utbruddet:

Det største utbruddet noensinne

 Britisk spesialist: – Grunnen til at ebola-vaksine ikke fins, er at sykdommen er begrenset til Afrika.

•  I 38 år har forskere desperat lett etter smittekilden til ebola-viruset uten å lykkes.

Monday, August 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments