- Du har bare vært borte i fem dager, men det føles som en evighet

BRINDISI, ITALIA (Dagbladet): Seint i kveld landet den utkastede tolken Faiz Muradis fremste norske støttespiller Morten Ekeland i Sør-Italia. De to omfavnet hverandre varmt da Ekeland kom gjennom porten til ankomsthallen på Brindisi lufthavn.

- Jeg er veldig glad for at Morten er kommet hit, sier en beveget Faiz til Dagbladet.

Trippet nervøst

I minuttene før Ekeland kom gjennom ankomstporten, sto Faiz og trippet nervøst, med tårer i øynene.

- Jeg er så spent, sa han da.

- Du har bare vært borte i fem dager, men det føles som en evighet, sier Ekeland etter ankomsten.

- Denne uka er det overveidende sannsynlig at det skjer veldig mye. Derfor har Faiz godt av å ha noen kjente rundt seg, sier Ekeland til Dagbladet som svar på hvorfor han har valgt å ankomme Italia nå.

Han legger til:

- Hadde vi fått lov til å være med på flyet da han ble deportert, ville vi gjort det.

Frykter videresending

22-årige Faiz befant seg hjemme hos Ekeland i Mandal tirsdag, da han ble hentet av politiet og kastet ut av Norge, fordi norske myndigheter ikke vil behandle asylsøknaden hans. De viser til Dublin-avtalen, som sier at en asylsøknad skal behandles i Schengen-landet søkeren først kommer til.

Siden Faiz var Italia i to år før han kom til Norge, fordi han var vitne i en sak mot menneskesmuglere, mener norske myndigheter at han er Italias ansvar. Får han ikke oppholdstillatelse der, risikerer han å bli sendt videre til Hellas og derfra til Afghanistan.

I hjemlandet risikerer han å bli drept eller torturert fordi han har kjempet for den norske ISAF-styrken.

Erna Solberg snudde onsdag og kunngjorde at Justisdepartementet skal se på regelverket, med tanke på likevel å behandle sakene til personer i Faiz’ situasjon i Norge. Dagbladet får av kilder i regjeringsapparatet opplyst at en avgjørelse kan komme allerede rett over helga.

Vil ikke forskuttere

Ekeland vil ikke forskuttere utfallet av Faiz’ sak.

- Lyset i enden av tunnelen blir stadig større og lysere. Samtidig er det farlig å slippe guarden ned når man er i ferd med å score, sier han.

Men han legger til:

- Etter at Solberg snudde på onsdag, kan jeg ikke se hvordan dette skal ende på noen annen måte enn at Faiz får komme hjem.

Ekeland opplyser at han har kjøpt returbillett til torsdag.

- Ingenting ville vært hyggeligere enn for en gangs skyld å dra hjem fra Italia tidligere enn planlagt, sier han – med tanke på en snarlig retur av Faiz til Norge.

Optimist

Faiz selv er optimistisk foran den kommende uka. Han mener oppmerksomheten rundt saken har gitt norske myndigheter mer informasjon om hans situasjon enn da asylsaken ble behandlet første gang, og tror utfallet blir at han får komme tilbake til Norge og Mandal, som han anser som sitt annet hjem.

- Jeg kan ikke vente med å komme hjem igjen, sier han til Dagbladet.

Det ble i helga kjent at Australia, et land kjent for sin strenge innvandringspolitikk, har gitt oppholdstillatelse for flere hundre afghanske ISAF-tolker og deres familier.

Sunday, June 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments