«Disse har vært med på den mest bestialske galskap du kan tenke deg»

LUTVANN (Dagbladet): I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller generalløytnant Kjell Grandhagen, lederen for Etterretningstjenesten, nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS, tidligere ISIL), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.

Han bekrefter at 50-60 nordmenn har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS. Omkring ti av dem er blitt drept. Omkring 20 har reist hjem igjen, sier Grandhagen.

- Vår vurdering er at nordmenn er involvert i ulike deler av ISIL — både ved frontlinjen, og ved tilretteleggende virksomhet. Det er også vår vurdering at nordmenn har kommet opp i et mellomledersjikt i denne organisasjonen. ISIL har en ambisjon om et kalifat som strekker seg fra Spania til Kina, sier Grandhagen til Dagbladet.

Nå frykter E-tjenesten at ISIL-terrorister vil gjennomføre angrep på norsk jord.

Tre terrorstrategier

E-tjenesten ser for seg tre scenarioer med IS-terror i Europa og Norge:

- Personer som har vært en del av ISIL, slipper ikke ut av nettverket når de reiser hjem. ISIL har kontakter i flere europeiske land, som på eget initiativ kan gjennomføre aksjoner i Vesten. Vi har sett det første eksempelet allerede — da fire personer ble drept i Det jødiske museet i Brussel i mai. Det var en ensom ulv, men han kunne like gjerne fått med seg tre kompiser. Det er den muligheten det for øyeblikket er størst sjanse for, sier Grandhagen.

- For det andre er det ikke vanskelig å se for seg en hevnaksjon, deres asymmetriske måte å påvirke vestlige regjeringer er å gjennomføre aksjoner i Europa eller i USA. Det kan være ting som skal foregå på kort sikt, men det kan også være sovende celler, som har fått beskjeden: «Forbered dere, ligg lavt, ikke lag en lyd før dere hører fra oss — men vær forberedt på å gjennomføre en aksjon når vi tar kontakt».

Det tredje scenarioet, sier Grandhagen, er traumatiserte krigere som reiser hjem.

- Disse har vært med på den mest bestialske galskap du kan tenke deg, og kommer tilbake til Norge uten noen som helst oppfølging og hjelp. De prøver å komme tilbake til sitt normale liv, men lykkes ikke med det – og sklir lenger og lenger ut mot stupet. Til slutt bikker de over og gjør noe irrasjonelt. Dette har skjedd med folk som har vært betraktelig bedre forberedt enn disse her, så det er en reell risiko.

Nordmenn

- Frykter dere at nordmenn vil utføre noen av disse formene for angrep?

- Vi frykter at alle disse alternativene kan omfatte nordmenn, sier generalløytnant Kjell Grandhagen.

- Har nordmenn har tatt liv i Syria?

- Vi kan ikke gå inn i enkeltsaker, svarer Grandhagen.

- Hvor mange Syria-krigere har kommet tilbake til Norge?

- Omkring 50-60 nordmenn har reist ned, omkring et tjuetalls har kommet tilbake. Omkring ti er drept i strid. Den første meldingen om at nordmenn var drept kom for omkring halvannet år siden

Grandhagen ønsker ikke å kommentere terroralarmen som ble utløst 24. juli i år, utenom det han allerede har gitt i andre intervjuer.
 

Propagandavideo

Dagbladet har tidligere fortalt om de to nordmennene som har lederroller i IS. Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Vasquez sto i sommer fram i en lang, profesjonelt produsert propagandavideo for IS. Videoen var filmet i grenseområdene mellom Syria og Irak, og ble først offentliggjort via nettstedet LiveLeak søndag 29. juni.

Den publiseringen var trolig klarert helt til topps hos gruppas myteomspunne leder Abu Bakr al-Baghdadi, får Dagbladet opplyst. Videoen ble nemlig offentliggjort av ISIL nøyaktig samme dato som deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at IS opprettet en egen muslimsk statet kalifati deler av Syria og Irak. Sentrale kilder anser det som svært lite trolig at to slike PR-stunt ville skje på samme dag uten at det er nøye planlagt.

Terrorgruppa IS har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak.

Saturday, August 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments