Disse gigantiske sirklene får forskerne til å klø seg i hodet

(Dagbladet): Steinsirklene ble oppdaget fra fly allerede i 1920, men det er gjort svært lite forskning på dem. Nå håper arkeologer at nye flyfoto av de sirklene vil kunne gi noen svar, skriver LiveScience.

For ingen vet hvorfor de ble bygget eller hva de ble brukt til. Analyser av bildene anslår at de kan være rundt 2000 år gamle, men de kan også være langt eldre.

De i alt elleve sirklene er fra 220 meter til 455 meter i diameter, skriver Daily Mail.

Enkle å bygge

I tillegg til disse elleve sirklene har forskerne også funnet en påbegynt sirkel, samt to ødelagte sirkler – en i Jordan og en i Syria.

- De kan ikke ha vært veldig vanskelige å bygge. De har stort sett blitt bygget med steiner fra området, og ti-tolv personer kunne fullført en sånn sirkel i løpet av en uke med hardt arbeid, sier Kennedy ved University of Western Australia til LiveScience. 

Men det har krevd litt planlegging for å få riktig form på dem.

- I de tilfellene der sirklene er nesten perfekte sirkler, så har man trengt minst én «arkitekt» for å få det til, sier Kennedy.

Gravplasser

Men han legger til at det ikke nødvendigvis trenger å ha vært mer komplisert enn at man har bundet et tau rundt denne personen, festet det i midten og deretter gått opp mønsteret for steinleggingen.

Selv om sirklene i seg selv er veldig store, er de ikke spesielt høye. Det får forskerne til å tro at de neppe har blitt brukt som innhegning for dyr. Det hadde heller ikke vært noe poeng i å lage dem som perfekte sirkler hvis dette var formålet.

En av sirklene har tre steinhauger inni seg, som trolig er tre gravplasser.

- Men min teori er at disse gravstedene har blitt laget senere, når disse sirklene ikke lenger var i bruk, sier Kennedy.

Saturday, November 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments