Dette kan bli Putins neste mål

(Dagbaldet): Regionen Transnistria i Moldova har tette bånd til Moskva og kan bli Putins neste mål for å utvide Russland, ifølge den amerikanske NATO-generalen Philip Breedlove.

- Han har så absolutt nok styrker stasjonert langs den østlige grensa av Ukraina til å ta seg inn i Transnistria dersom han bestemmer seg for det. Det er bekymringsfullt, sier Breedlove på en konferanse i Brussel i dag.

- Det neste stedet

Uttalelsen kommer etter at et parlamentsmedlem oppfordret russerne til å komme og innlemme Transnistria og Russland trappet opp styrkene i grenseområdene til Ukraina.

Transnistria ligger som ei lang stripe på grensa til Ukraina og tilhører Moldova, selv om de erklærte uavhengighet ved Sovjetunionens fall. I den hovedsakelig russisk-språklige utbryterrepublikken preges hovedstaden av statuer av Lenin, og befolkningen stemte i 2006 for å knytte sterkere bånd til Russland, ikke Moldova.

Putin har flere ganger uttrykt at det var behov for å beskytte de etniske russerne på Krim-halvøya mot overgrep, og NATO-generalen mener Putin også kan benytte dette argumentet for å gå inn i Moldova.

General Breedlove hevdet at Kremlin ser på Transnistria som «det neste stedet hvor russisktalende folk kan trenge å bli innlemmet», ifølge avisa Daily Telegraph

Uten grenser

Det er disse fellestrekkene som gjør at NATO peker ut Transnistria som et mål for russiske styrker, selv om
Russlands EU-ambassadør ettertrykkelig har understreket at Russland ikke har noen planer om å ekspandere.

- Styrkene som er ved den østlige ukrainske grensa nå, er veldig store og veldig, veldig klare, sier Breedlove.

Generalen spesifiserer imidlertid ikke hvordan russerne skal komme seg til Transnistria, som da ligger tvers over Ukraina uten grenser Russland.

Adkomst fra den russiske svartehavsflåta, med base på Krim, er også et alternativ, men Putin vil uansett måtte ta seg gjennom et annet lands territorium for å nå Transnistria.

Russland har nå rundt 1000 soldater utplassert som en fredsbevarende styrke i utbryterrepublikken.

Annekterte Krim

Sist fredag underskrev Russlands president Vladimir Putin loven som ratifiserte annekteringen av Krim, samtidig som russiske styrker nå tar over de siste ukrainske militærbasene på halvøya.

USA, EU og Norge har svart med å innføre sanksjoner mot Russland.

Monday, March 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments