- Dette kan bety døden

(Dagbladet): Lise Tandberg er vokst opp med tamme og ville dyr rundt seg i Romerikes skoger. Søndagsturen i går startet med en naturopplevelse hun ikke har vært i nærheten av – bokstavlig talt.

Hun hadde ikke rukket mer enn å parkere bilen ved Tævsjøen før en halvtam og halvvoksen rådyrbukk sto tre meter fra henne, kledd i knall gul refleksvest.

- Jeg er glad i alle slags dyr, og syntes jo jeg måtte prate og fortelle hvor fin han var. Slik sto vi en kort stund, rådyret, hunden og jeg. Og da dyret og refleksvesten forsvant inn i skogen, kunne vi starte vår tur, sier Aurskog-kvinnen til Dagbladet dagen derpå.

Etter at hun la ut det sjeldne rådyrbildet på Facebook og lokalavisa Indre Akershus Blad snappet opp naturopplevelsen derfra, har debatten allerede nærmet seg et høylytt nivå.

Tuslet etter hunden

Først om hunden, som «snuste» opp rådyret uten å gå bånd:

- Min Alaska husky har ikke noe jegerinstinkt. Jeg hadde akkurat åpnet bildøra da jeg parkerte, og hunden må ha blitt nysgjerrig på noe i skogkanten. Den var ikke lenger avgårde enn 30 meter før den kom løpende tilbake til bilen med rådyret luntende bak. De enset hverandre ikke mens vi sto der, og jeg tok hunden i bånd, sier Tandberg.

Lederen av viltnemnda i Aurskog-Høland, Asle Varnås, hadde ikke hørt om refleksdyret.

- Kan lide i hjel

- Uansett er det uansvarlig å la et rådyr gå med en vest ute i naturen. Det skal lite til før plagget hekter seg fast i noe. Da kan dyret lide ihjel, er hans reaksjon overfor indre.no.

Og ettersøksmann Einar Holum, som oppsporer skadde dyr i kommunen, er heller ikke nådig.

- Rådyr som koppes opp av mennesker, har en tendens til å bli mannevonde i voksen alder. Dernest kan refleksvesten bli rådyrets død ute i skogen. Det er strengt ulovlig å fø opp rådyr på denne måten.

- Min oppfordring til den som har gjort dette, er å finne rådyret så snart som mulig og fjerne vesten, sier han til lokalavisa.

- Hvilke tanker har øyenvitnet gjort seg om det tamme refleksdyret ?

God mening – god ide

- Etter at jeg la ut bildet, hører jeg om andre som skal ha sett et slikt rådyr. Jeg vil tro at det er en kalv som har mistet mora, og som har blitt tatt vare på av velmenende mennesker. Dermed fikk det jo sjansen til å leve opp. Og den gode ideen med refleksvesten er kanskje at jegere skal få sjansen til å tenke seg om og at bilførere skal få sjansen til å se rådyret når det hopper ut i veien, resonnerer Lise Tandberg.

- Men at at dyret kan bli hengende fast i vesten og pint til døde, da ?

- Jeg sto så nær at jeg kunne se det var samme type refleksvest som jeg har til hunden. Og der åpner låsen seg hvis vesten henger fast i en kvist.

Monday, March 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments