- Dette har vært noe som har bekymret alle som jobber med å forhindre terrorisme

(Dagbladet): – Dette har vært en vedvarende bekymring, som har figurert høyt i trusselvurderingene til både PST og E-tjenesten, sier forsker Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier om Dagbladets avsløring i dag om at det var fire terrorister fra IS (tidligere omtalt som ISIL) som i sommer var på vei til Norge, og som førte til terroralarmen.

- Dette har vært noe som har bekymret alle som jobber med terrorisme og å forhindre terrorisme, og noe også de tidligste gjetninger gikk på. Slike gjetninger treffer ofte, men ikke alltid, sier Romarheim, som sier Norge må være forberedt på terrortrusler fra ulike miljøer.

Fra ulike hold

Ifølge Dagbladets opplysninger fikk både E-tjenesten og PST opplysninger fra to utenlandske etterretningstjenester om at de fire planla et anslag i Norge. Mennene skal ha bakgrunn fra land utenfor Midtøsten.

- Denne saken demonstrerer viktigheten av etterretningssamarbeid. Det finnes ingen bedre medisin mot konkrete terrorplaner, enn god etterretning og godt samarbeid mellom ulike tjenester og ulike land, sier forskeren, som mener saken også viser at ulike miljøer kan representere en fare, ikke bare de en har sett angrep fra tidligere.

- De som mener terrortrusselen primært kommer fra ekstreme islamister eller bare fra høyreekstreme, får litt enøyde analyser. Det er avgjørende at etterretningstjenestene jobber utfra en tankegang om at det kan komme fra ulike miljøer. Det reflekteres også i trusselvurderingene deres, sier Romarheim.

Grensesprengende

Verken PST, E-tjenesten eller Justisdepartementet, som var sentrale i vurderingene før det ble slått alarm i offentligheten, har ønsket å kommentere Dagbladets sak. Romarheim mener myndighetene godt kan komme på banen på et egnet tidspunkt og i et forsvarlig format.

- Det er bra at vi får vite mer om bakgrunnen for alarmen. Men jeg mener vi godt kan få litt mer fakta fra offentlig hold. Det er forståelig at det ikke ble informert konkret om dette når det stod på som verst, og rapportering om denne type prosesser er vanskelig. Men denne terroralarmen var så grensesprengende i norsk sammenheng at jeg mener samfunnet har behov for en ordentlig forståelse for bakgrunnen til at det ble trykket på den store knappen, sier Romarheim.

- I et demokrati må føringene for kontraterrorvirksomhet legges av Stortinget og regjeringen. Da er det også ønskelig at alle med stemmerett har et minimum av informasjon om hvordan det foregår.

Thursday, August 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments