Dette er Norges Miss World-kandidat

(Dagbladet): Det har gått 62 år siden Norge sendte sitt første missebidrag ut i en internasjonal skjønnhetskonkurranse. Den gang ble «Miss Norway» arrangert av Dagbladet med brask og bram.

Vinneren, Eve Røine (85), ble 50-åras første kvinnelige kjendis og datidas mest avbildede person i Norge.

I dag er omstendighetene rundt Norges missekåring, som senere ble omdøpt til «Frøken Norge», en langt mer nedtonet affære.

«Gått ut på dato»

I 2012 besluttet «missegeneral» Geir Hamnes, som relanserte konkurransen på 80-tallet, å legge ned «Frøken Norge». Interessen blant publikum og tv-aktører hadde dalt kraftig de siste åra, og Hamnes uttalte at «konkurransen på mange måter har gått ut på dato».

Men den tradisjonsrike kåringen har på ingen måte forsvunnet inn i historiebøkene – den er bare litt mindre synlig.

På andre året har kandidatene blitt plukket ut gjennom en lukket casting, arrangert av talentspeiderselskapet The Oh Company, med lisensholder Morten Sommerfeldt i spissen.

- Vi som jobber med Miss World ønsker å finne kandidater som kan være med å heve anseelsen til skjønnhetskonkurranser i Norge, sier Sommerfeldt i en pressemelding.

- Fortsatt viktig

I år har juryen valgt å sende hedmarksjenta Monica Olivia Pedersen (25) til den internasjonale Miss World-finalen i London 14. desember.

- Dette er fortsatt en viktig konkurranse, og jeg vil selvsagt bidra til å hente opp interessen hos det norske folk. Men jeg tenker ikke så mye over det, jeg er stolt uansett, forteller Pedersen til Dagbladet og fortsetter:

- Flere må forstå at dette ikke handler om det ytre lenger, men om så mye mer. Det handler om å være engasjert i noe, stå for noe. Selv om det høres ut som en eneste stor klisjé.

25-åringen fra Moelven jobber til daglig i en brudebutikk, der hun er stylist og veileder for jenter som skal gifte seg. Ved siden av er hun en aktiv «skogvokter» og ambassadør for Regnskogfondet.

- Som kandidat til Miss World vil jeg forsøke å øke bevisstheten rundt emner som miljøproblematikk, og få flere til å bry seg, sier deltakeren.

Kan bli historisk

Aldri før har en norsk kvinne stukket av med den gjeveste Miss World-tittelen. Nærmest var Ingeborg Sørensen i 1972, som endte på en andreplass. I 2002 ble Kathrine Sørland nummer fire, og i 2010 havnet Mariann Birkedal på en sjetteplass.

- Det vil bety enormt mye for meg om jeg vinner. Jeg får vist fram landet mitt, og ikke minst Regnskogfondet, forklarer Pedersen.

I fjor var det Alexandra Marie Backstrøm fra Nordstrand i Oslo som representerte Norge i Miss World.

Den gang måtte finalen flyttes fra Indonesia til Bali etter at konservative muslimer protesterte kraftig, ved å beskylde arrangementet for å være «en horekonkurranse».

Kjendiskvinner som Mona Grudt (43) og Kathrine Sørland (34) gjorde seg kjent gjennom «Frøken Norge», etter å ha vunnet kåringen henholdsvis i 1990 og 2002.

Grudt vant senere «Miss Universe», amerikanernes versjon av missesirkuset.

Saturday, November 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments