- Dette er en forferdelig ubehagelig sak for Norge

(Dagbladet): Høyre-veteran og nestleder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Michael Tetzschner, ber på vegne av eget parti om at det åpnes full kontrollsak med høringer om Forsvarets salg av marinefartøy.

- Vi kan ikke akseptere at dårlige og undertrykkende regimer blir utstyrt med avhendet forsvarsmateriell på grunn av slurvete norsk holdning. Det er av stor offentlig interesse at vi får orden i dette, sier Tetzschner til Dagbladet.

Dagbladet har gjennom en artikkelserie det siste halvåret avslørt hvordan tidligere norske krigsskip og marinefartøy er solgt til våpenhandlere, paramilitære selskaper og en beryktet krigsherre i Vest-Afrika.

De siste ukene har også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vært under press for de uklare svarene hun til nå har gitt kontrollkomiteen.

Fremskrittspartiet fastholder at de ønsker full høring. Dermed står begge regjeringspartiene sammen med resten av Stortinget i kravet om å komme helt til bunns i saken.

- Dette er en forferdelig ubehagelig sak for vårt land. Vi kan ikke akseptere at vi – av alle – utfører handel med forsvarsmateriell som gjør andre nasjoner urolige, sier Helge Thorheim (Frp).

Kjempehøring

Når kontrollkomiteen formelt åpner kontrollsak tirsdag, står man overfor en av de største og mest omfattende høringssaken på mange år.

På toppnivå omfattes forsvarsministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo, Espen Barth Eide og Ine Eriksen Søreide. Barth Eide hadde også ansvar som utenriksminister, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og nåværende statsråd Børge Brende.

Også de tre siste forsvarssjefene, Sverre Diesen, Harald Sunde og Haakon Bruun-Hansen må forvente å bli innkalt, sammen med et stort antall nøkkelpersoner i Forsvaret, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Slik som dette har utviklet seg må vi regne med mange aktører på grunn av sakens store utenrikspolitiske, forsvarspolitiske og økonomiske dimensjon, sier Thorheim.

Høringene vil høyst sannsynlig starte opp på nyåret.

- Alt må på bordet

Tetzschner har til nå vært tilbakeholden med å ytre seg i saken, men avviser at det har med at de ansvarlige statsrådene i dag tilhører Høyre.

- Det har ikke jeg skjenket en tanke. Min tilbakeholdenhet har vært at jeg ikke har sterke meninger før jeg har tilgang på fakta. Det har jeg fått nå, sier han.

Nå som både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende har kommet med sine skriftlige redegjørelser for komiteen, er han klar på at absolutt alle sider av saken må på Stortingets bord.

- Saken reiser så vesentlige problemstillinger at vi ønsker å åpne kontrollsak med høringer, sier veteranen og lister opp en rekke problemstillinger de vil ha belyst. Blant annet:

• Om lovgivningen rundt eksportkontroll er fulgt Om nødvendige godkjenninger og dokumentasjon er innhentet før salg
• Alle fullmakter og beslutninger, og dokumentasjonen rundt disse, helt opp til ministernivå
• Samarbeidet mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet
• Om de interne rutinene er gode nok til å forhindre korrupsjon
• Hvordan utlysninger, anbud, verdivurderinger og salgsprosessen er gjort

Fare for korrupsjon

Tetzschner påpeker at det økonomiske aspektet i saken blir like viktig som den utenrikspolitiske dimensjonen ved at norske marinefartøy har havnet i Vest-Afrika. Han nevner da spesielt faren for korrupsjon.

- Selv de beste reglene må ha ledelse som kontrollerer at rutinene blir fulgt for å forhindre korrupsjon. Jo flere ting som mangler i denne saken, desto mer blir jeg bekymret. Vi må gjennomgå rutiner, kontroll og dokumentasjon. Derfor mener jeg vi bør ha kontrollhøring, sier han.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har innfridd komitémedlemmenes krav om full tilgang på en granskningsrapport fra revisjonsselskapet PwC. PwC gjennomførte i høst en ekstern gransking av Forsvarets logistikkorganisasjon som følge av Dagbladets avsløringer rundt fartøysalget. Rapporten holdes hemmelig av forsvarsledelsen og Søreide.

I et brev til kontrollkomiteen avslører hun imidlertid at granskerne har avdekket brudd på blant annet bestemmelsene om forsvarlig forvaltning. Hun skriver at departementet ser svært alvorlig på de forhold som er avdekket i rapporten. Det skal være igangsatt omfattende tiltak og rutineendringer internt i Forsvaret, og departementet vurderer ytterligere undersøkelser og tiltak.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Saturday, November 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments