- Dette er antikkens Titanic

(Dagbladet): Det er mange skatter på havets bunn. Noen av dem er større enn andre.

Greske myndigheter er nå i ferd med å utforske det som må kunne sies å være et av de mest spennende funnene, Antikythera-vraket, som først ble oppdaget av svampdykkere utenfor Kreta-kysten i 1900.

Skipet anslås å være eldre enn 2000 år gammelt, og det er funnet smykker og statuer av guder og konger og krigere som kan dateres tilbake til 400 f.kr.

Dramatisk

Det har ikke vært uproblematisk å undersøke vraket. I 1900 døde en av amatørdykkerne av dykkersyke, og det har vist seg vanskelig å få gransket funnstedet ordentlig. Men nå er et gresk-amerikansk samarbeid i ferd med å avdekke stadig mer av vrakets hemmeligheter. Og det er ikke småtter.

- Dette er det største vraket som noensinne er funnet. Dette er antikkens Titanic, sier Brendan Foley i amerikanske Woods Hole Oceanographic.

Organisasjonen samarbeider med greske myndigheter, og de publiserte denne uka flere nye opplysninger, bilder og en video fra som viser vraket på havbunnen.

Blant funnene er et spyd, som har vært brukt på en stor statue.

Hvor skulle det?

Selve skipet som ble funnet er datert til å ha sunket en gang mellom 87 f.Kr. og 80 f.Kr, men flere av gjenstandene som er funnet kan være langt eldre.

Dykkerne som nå tar seg ned til vraket ønsker også å finnen svar på hva slags skip dette en gang var. Var det fullt av skatter på vei til en forventningsfull konge eller yppersteprest? Var det et skip lastet med tyvgods – eller fraktet det kanskje utbyttet fra en fjern krig? 

Arkeolog Brendan Foley har hevet i en Yahoo-artikkel at hans favoritt-teori er at skipet fraktet en betydningsfull kvinne over sjøen til sitt forestående bryllup i Roma. 

- Vi er litt forelsket i den teorien. Det er en romantisk historie, sier arkeologen.

Analog «datamaskin»

Jacques Cousteaus bekreftet på 1970-tallet til en viss grad teorien. Her mente nemlig forskerne å finne deler av et skjelett fra en kvinne, i nærheten av flere smykker.

Men langt mer oppsiktsvekkende var funnet av det som seinere har fått navnet Antikythera-mekanismen.

Eller verden første analoge datamaskin, som den også blir kalt. Den mest anerkjente teorien for mekanismens funksjon er at den viser hvordan mange av solsystemets legemer beveger seg i forhold til hverandre og bestemte stjerner.

Sunday, October 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments