- Det mest skadelige vi som nasjon kan stå overfor

(Dagbladet): – På lang sikt er etterretning det mest skadelige vi som nasjon kan stå overfor, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet. Hun peker på at man andre stater kan bedrive etterretning mot kritisk infrastruktur, kommando- og kontrollsystemer, politiske beslutningsprosesser og industri.

- Vi antar at det stjeles informasjon fra norske interesser på jevn basis, sier PST-sjefen.

Overvåker Stortinget

Aftenposten kunne i går kveld avsløre at statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og regjeringskvartalet overvåkes av såkalte «IMSI-catchere».

«IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert. Slike baser skal det være opprettet like utenfor Stortinget.

- Det blir litt for enkelt å bare snakke om «IMSI-catchere» og basestasjoner. Det å bruke cyberdomener (elektroniske nettverk) som en plattform for spionasje er mer bekymringsfullt enn at man får med seg en samtale i ny og ne, sier Bjørnland.  Hun sier at statlige aktører i større og større grad bruker cyberdomene for å drive etterretning.

- Det er en billig og kostnadseffektiv metode. Man behøver ikke mange personer på bakken i det landet man etterretter mot. Man kan sitte på et annet sted i kloden, sier PST-sjefen.  

- Hvordan gjør de dette?

- For eksempel kan man komme seg inn i datasystemer via e-post og installere dataprogrammer, som for eksempel kan brukes til å skade IKT-struktur, kartlegge og stjele informasjon, forteller Bjørnland.

- Få venner

Bjørnland sier Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) nå har igangsatt egne undersøkelser for å komme til bunns i saken. Denne rapporten er ventet om kort tid.

- Hvis det kommer fram at dette stemmer, og at er en fremmed stat som står bak, så vil det bli aktuelt for PST å vurdere strakstiltak. Hvis det er andre aktører vil dette bli en sak for politiet, sier Bjørnland. Hun vil ikke spekulere i hvem som eventuelt står bak overvåkningen.

Både allierte- og ikke-allierte kan utgjøre en overvåkningstrussel, ifølge PST.

- Vi er mest bekymret over stater vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, men det er også sånn i etterretningsverdenen at hver nasjon er seg selv nærmest. Det er få venner, sier PST-sjefen.

I 2013 avdekket varsleren Edward Snowden at USA tapper brukerdata fra Apple, Google, Facebook og andre internett-kjemper. Det vekte harme i Tyskland da det ble påstått at USA hadde lyttet til kansler Angela Merkel.

- Så vi risikerer også å bli overvåket av våre gode venner?

- Vi er mer bekymret over de statene som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, men overvåkning av allierte er et bilde som er tegnet andre steder. Vi er ikke naive, og vi har ingen grunn til å tro at vi ikke utsettes for etterretning, sier Bjørnland.

- Bruker PST de samme metodene som blir beskrevet her?

- Vi har ansvaret for kontraetterretningen. Vi er ingen etterretningstjeneste. Vi er en sikkerhetstjeneste, sier Bjørnland.

Sunday, December 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments