- Det første Thorir burde gjøre når han kommer hjem, er å sette seg ned med Løke

(Dagbladet:) Om mindre enn tjue måneder er det OL i Rio, og gjennom det formidable EM-gullet i går er Norge nok en gang kvalifisert til den aller største håndballfesten.

Spørsmålet er om Norge kan forsvare de to foregående OL-gullene med dette nye, norske landslaget.

- Det første Thorir bør gjøre når han kommer hjem er å sette seg ned med Heidi Løke og ta en prat om framtida hennes, sier NRKs håndballekspert, Øystein Havang, til Dagbladet.

Thorir er altså den norske landslagstreneren Thorir Hergeirsson, og grunnen til at Havang mener han bør ta en prat med Løke er betydningen hun har for de andre på laget.

- En bauta

Løkes tilstedeværelse på streken binder opp så mange av motstanderlagenes ressurser, at Løke dermed skaper rom for de andre norske spillerne.

I tillegg til at hun selvfølgelig scorer mål og skaffer straffer.

- Løke har vært en bauta for Norge i mange år, og kan være det i mange år til. Om hun vil, sier Havang.

Generasjonsskifte

I sommer varslet Løke at hun ville ha landslagspause, men endret mening foran årets EM i Ungarn.

Siden siste mesterskapsgull har Norge under Thorir Hergeirsson gjennomgått et generasjonsskifte, og bare fra fjorårets VM (som endte med femteplass) var flere av de største profilene borte.

Likevel, og nesten på tross av, står altså Norge igjen med nok et mesterskapsgull. Det er det tiende mesterskapsgullet til det norske damelandslaget.

I år har flere ferske ansikter stått fram. Mange av dem kan bli bærende profiler i mange år framover.

- Ja, det vil jeg si. Nora Mørk er jo iferd med å bli en internasjonal stjerne. I tillegg mener jeg Veronica Kristiansen har det i seg. Hun har fysikken og teknikken, nå gjelder det bare å modnes slik at hun innser hvor god hun kan bli, sier Havang.

Rent håndballfaglig ble også håndballeksperten imponert over det de norske jentene viste fram i Ungarn.

- I veldig mange tidligere mesterskap har Norge vunnet på grunn av en god målvakt og et godt forsvar. Nå viste de også at de har et utviklet angrepsspill. «Nye Norge» har evnet å løfte angrepsspillet, og har spilt seg til gode sjanser gjennom gode individuelle ferdigheter og kollektivt arbeid. Det har vært den største positive overraskelsen her, sier Havang.

Haltvik var skeptisk

- Jeg var blant dem som var skeptiske i forkant – jeg var i tvil om de virkelig kunne komme seg til semifinale, og kjempe om medaljene, sier verdensmesteren fra 1999, Trine Haltvik.

- Men Norge overrasket på en utrolig måte. De spilte et fantastisk angrepsspill, og de har også overbevist med en vanvittig vilje, sier hun videre.

- Det så jeg best gjennom Nora Mørk. Hun hadde ikke all verden mesterskapserfaring, hun har vært gjennom mange skadeproblemer, og alle så hvor mye dette gullet betød for henne. Hun var skikkelig sulten – hun ville vinne.
 

Lærer av Leganger og Co.

Silje Solberg ble som ventet kåret til mesterskapets beste keeper. Hun er dermed den siste i en lang, lang rekke av norske stjernemålvakter.

- Hvordan er det mulig å få fram så gode typer bakerst, gang etter gang?

- Jeg vet ikke, men det er jo blitt en tradisjon. Keepertrener Mats Olsson har vært viktig, men også klubbene har gjort det bra, så man kan ikke gi landslagstreneren all æren. I tillegg tror jeg de yngre keeperne har studert sine norske forgjengere, og dermed lært av de beste, sier Trine Haltvik, som spilte på det norske landslaget i 16 år.

Hyller Mørk

Mange av de nybakte europamesterne befinner seg i første halvdel av 20-åra. Når vi ber Trine Haltvik peke på én spiller som vi kan vente å finne i verdenstoppen de neste ti åra, kommer svaret raskt.

- Nora Mørk.

- Hvorfor?

- Hun viser at du ikke trenger å være 1,90 for å være god. Du kan ta igjen mye på guts og vilje. I tillegg er hun en vinnerskalle. Hun viser at det går an å feile, men likevel lykkes til slutt.

Enig med Havang

Men selv om Haltvik har stor tro på lagets yngste spillere, er hun helt enig med Øystein Havang i at det er andre som er vel så viktig å ha med på ferden til Rio de Janeiro:

- Ja, jeg tror det er veldig viktig å få med spillere som Løke og Riegelhuth videre. Laget trenger en miks av de unge sultne og de som er rutinerte og etablerte, sier Haltvik.

Monday, December 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments